Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Opgelicht?! - 19-2-2019

19-2-2019

Opgelicht?!

1941 x bekeken | 0 reacties
4
De belangrijkste links uit deze uitzending:

Let op: nepsite CoolBlue Hoe herken je nepwebshops? Kilometerfraude verleden tijd in Nederland?Herken jij phishingsites? Doe de test!De Wehkamphacker stond voor de rechter Woekerprijzen gevraagd voor uitverkochte voetbalwedstrijd Voorkom het betalen van woekerprijzen voor tickets met deze tips Eigenaar malafide incassobureaus opgepakt Agressieve televerkoop en wat je ertegen kan doen Moeder Eric J. waarschuwt voor de wanpraktijken van haar zoon Eric J. ging vaker de fout in

Het nieuws dat Opgelicht?! in december meerdere Volvo’s bij een autogarage in het oosten des lands aantrof, waarvan de kilometerstand enorm was teruggedraaid, is in Zweden ingeslagen als een bom. Daar was tot voor kort het terugdraaien van de teller niet verboden, maar dat gaat veranderen.

Meteen na de uitzending van Opgelicht?! vloog de Zweedse journalist Per Hermanrud van TV4, de grootste TV-zender in Scandinavië, naar Nederland om met Opgelicht?! in contact te komen. Hij vertelde dat er in Zweden zeker meer dan 114.000 auto’s rondrijden met teruggedraaide kilometerteller.

Tellerstanden wijzigen fluitje van een cent

Hermanrud toonde aan dat het een fluitje van een cent is om tellerstanden te wijzigen en die dan op simpele wijze in een officieel rapport te noteren. Hij stapte met zijn bevindingen, en die van Opgelicht?! naar de minister van infrastructuur van Zweden, Tomas Eneroth. In onze uitzending van komende dinsdag verklaart de minister: 'Ik vind het onacceptabel. Informatie in databases moet kloppen en het mag niet eenvoudig zijn om dat aan te passen.'

In Opgelicht?! de laatste stand van zaken over de nieuwe wet in Zweden, en ook aandacht voor de vraag waarom het 5 jaar nadat tellerstandfraude in Nederland strafbaar is gemaakt, het nog steeds zo makkelijk en vaak kan voorkomen. 

Ook in de uitzending: bedroefde moeder waarschuwt voor wanpraktijken van eigen zoon

Wanneer bij Opgelicht?! klachten binnenkomen over Eric J.,die als personal trainer werkzaam is in Alphen a.d. Rijn en Hoofddorp, gaat er meteen een belletje rinkelen. In 2016 werd hij door Opgelicht geconfronteerd met zijn wandaden, hij bracht een kinderboerderij op de rand van faillissement en bedonderde bedrijven.

De nieuwe klachten zijn van een andere aard, J. zoekt slachtoffers uit via dating apps, met het doel geld van zijn nieuwe liefdes af te troggelen. Opgelicht?! sprak inmiddels met zijn diepbedroefde moeder, die het helemaal gehad heeft met de praktijken van haar zoon. 

De presentatie was in handen van Jaap Jongbloed. Deze uitzending van het programma Opgelicht werd uitgezonden op dinsdag 19 februari door AVROTROS. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie