Uitzending
NOVA - 29-6-2010

29-6-2010

NOVA

1290 x bekeken | 0 reacties
8
Forse kritiek op DNB
Toen de DSB Bank van Dirk Scheringa in 2005 van De Nederlandsche Bank een vergunning kreeg, waren er 'zodanige tekortkomingen in de leiding en de organisatie van DSB dat het verlenen van een vergunning een te groot risico inhield'. Dat concludeert de commissie-Scheltema die onderzoek deed naar de ondergang van DSB.

Geen staatssteun gerechtvaardigd
DNB-president Nout Wellink heeft altijd gezegd dat De Nederlandsche Bank niet heeft gefaald bij het toezichthouden op DSB. Vandaag krijgt hij forse kritiek van de commissie. De commissie concludeert ook dat het gerechtvaardigd was dat de toenmalige minister van FinanciŽn Wouter Bos, weigerde de gevraagde staatssteun voor DSB te betalen.

Lakeman mede-schuldig
De oproep van Pieter Lakeman aan spaarders om hun geld weg te halen, betekende volgens de commissie het begin van het einde van de bank en had niet mogen gebeuren. In cafť Dudok in Den Haag zijn vanavond te gast: professor Michiel Scheltema, Frank de Grave, voormalig CFO van DSB, Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed, econoom Sweder van Wijnbergen, VVD-Kamerlid Frans Weekers, SP-Kamerlid Ewout Irrgang, Wouter de Jong, Vereniging DSB Deposito's en DSB-gedupeerden.

Regeren met de PVV kan wel?
Ook vanavond een verslag van het Kamerdebat over de formatie. Een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA had recht gedaan aan de wens van de kiezer. Die kiezer heeft er recht op te weten waarom deze variant onmogelijk is. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Presentatie: Clairy Polak.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op dinsdag 29 juni door de VARA, de NPS en de NOS. Te gast waren Ewout Irrgang, Frank de Grave, Frans Weekers, Pieter Lakeman, Sweder van Wijnbergen en Wouter de Jong. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie