Uitzending
NOVA - 18-1-2008

18-1-2008

NOVA

1128 x bekeken | 0 reacties
7
Prinses Margriet
Prinses Margriet heeft geen goede herinneringen aan de Kees Boeke-school, een alternatieve school in Bilthoven waar de kinderen vrij worden gelaten, waar discipline een vies woord is en eigen creativiteit het hoogste doel. In de NOS-documentaire naar aanleiding van haar 65ste verjaardag denkt Margriet met afschuw terug aan haar tijd op deze school. De kinderen van de Kees Boeke-school beleven het echter anders en schrijven de prinses nu allemaal een brief.

Bobby Fischer overleden
Hij was n van de grootste schakers ooit. De geboren Amerikaanse grootmeester met IJslands paspoort was van 1972 tot 1975 wereldkampioen. De schaakpartij tussen Bobby Fischer en Boris Spasski in 1972 in Reykjavik werd een prestigestrijd tussen Amerika en de Sovjet-Unie en hield de wereld weken in de ban. Fischer won de match maar verdedigde zijn wereldtitel nooit en leefde teruggetrokken als kluizenaar. Fischer is op 64-jarige leeftijd overleden. In Wijk aan Zee is de schaakelite van de wereld bijeen voor een internationaal schaaktoernooi. In Nova reacties van Victor Kortsjnoi en Hans Bhm. Schaakgrootmeester Jan Timman reageert live op het overlijden van Bobby Fischer.

De cd verdwijnt
De muziekmarkt is in beweging. Deze week maakte EMI, n van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, bekend dat bijna een derde van het personeel wordt ontslagen. Het gaat om tweeduizend mensen. Het is het zoveelste bericht over de problemen waar de muziekbusiness in verzeild is geraakt sinds het illegaal downloaden en kopiren via internet een feit is geworden. Want de cd, wie koopt 'm nog? Hoe moet de platenindustrie dat overleven?

Presentatie: Twan Huys.

Deze uitzending van het programma NOVA is uitgezonden op vrijdag 18 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Hans Bhm en Jan Timman. De presentatie was in handen van Twan Huys.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie