Uitzending
Nieuwsuur - 8-11-2019

8-11-2019

Nieuwsuur

147 x bekeken | 0 reacties
6
Steeds minder, en oudere mantelzorgers
Het aantal mensen dat mantelzorg kan verlenen aan 75-plussers die zelfstandig wonen, neemt af. En diegenen die mantelzorg kunnen verlenen, zijn ook steeds ouder. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek over mantelzorg in 2040 van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. De uitkomst van het onderzoek is een landelijk gemiddelde. Buiten de Randstad zijn er nog minder mantelzorgers beschikbaar. Wij spraken de 57-jarige Margreet van der Voort. Zij weet maar al te goed dat het zorgen voor naasten zwaar kan zijn. Ze is al bijna dertig jaar mantelzorger. Op het hoogtepunt zorgde ze voor haar vader, moeder Ún broer.

Vernietigend rapport over jeugdzorg
Het kabinet gaat ingrijpen bij de jeugdzorg. Gemeenten worden verplicht samen te werken, schrijven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Nu erkennen de ministers dat de beloften van de Jeugdwet onvoldoende zijn ingelost. De brief valt samen met een rapport van de inspecties voor Gezondheidszorg en Jeugd en voor Justitie en Veiligheid dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De inspecties slaan daarin alarm over het jeugdstelsel. We praten met wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) uit Ede die bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de jeugdzorg-commissie zit en met Jason Bhugwandass, die zelf een paar jaar in de jeugdzorg zat.

30 Jaar na de val van de Muur
Het begon met een verwarrende persconferentie op 9 november 1989: uit het niets deelde het politbureau van de DDR mee dat burgers per direct mochten uitreizen. Niet veel later zou de Berlijnse muur definitief vallen. Annemarie Reffert en haar toen vijftienjarige dochter Juliane waren de eersten die de grens naar West-Duitsland overstaken. Correspondent Wouter Zwart zocht hen op en keek precies dertig jaar later met hen terug naar die historische gebeurtenis.

De presentatie was in handen van MariŰlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op vrijdag 8 november door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie