Uitzending
Nieuwsuur - 7-11-2019

7-11-2019

Nieuwsuur

368 x bekeken | 0 reacties
6
Burgerdoden Irak: wat wist premier Rutte?
Ank Bijleveld, CDA-minister van Defensie, bood deze week haar excuses aan voor het niet informeren van de Tweede Kamer over de 70 burgerdoden in Irak in 2015. De voorganger van Bijleveld, Jeanine Hennis-Plasschaert wist van de burgerdoden maar heeft dit nooit aan de Kamer gemeld. Bijleveld dacht dat de rust zou weerkeren na haar excuses, maar niks is minder waar. Want een heel belangrijke vraag blijft onbeantwoord: wat wist premier Mark Rutte? Politiek duider Arjan Noorlander is te gast.

Hoe lost Broekers-Knol de opstopping in het asielsysteem op?
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft meer opvangplekken nodig. Belangrijkste oorzaak voor het dreigende tekort aan plekken lijkt de lange wachttijd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Volgens Vluchtelingenwerk is dit het gevolg van bezuinigingen en het uitblijven van politieke actie. Vanmiddag spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Zij gaat in het kabinet over asiel- en migratiezaken. Weet de staatssecretaris Kamerleden te overtuigen dat ze het vastlopende asielsysteem weer aan de praat krijgt? We praten erover met politiek duider Arjan Noorlander.

Politieke thriller over martelingen door CIA
Deze week gaat in Nederland The Report in première, een politieke thriller over het onderzoek door het Amerikaanse Congres naar martelingen van terreurverdachten door de CIA. De inlichtingendienst probeerden de opstellers van het rapport jarenlang tegen te werken. Nieuwsuur sprak de regisseur van de film en de auteur van het rapport.

De presentatie was in handen van Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op donderdag 7 november door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie