Uitzending
Nieuwsuur - 11-3-2020

11-3-2020

Nieuwsuur

288 x bekeken | 0 reacties
6
Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar cel
Filmproducent Harvey Weinstein hoorde vandaag dat hij 23 jaar de cel in moet voor seksueel geweld tegen twee vrouwen. In de nasleep van de Weinstein-affaire kwamen er ook in Nederland verhalen los over seksueel overschrijdend gedrag, ook in de cultuursector. Er kwam een meldpunt, er kwamen richtlijnen en toch is er hier maar weinig veranderd. Dat zeggen de makers van het theaterstuk Casting The Pass van het Zuidelijk Toneel, een stuk over de gevaarlijke mechanismen van machtsmisbruik.

Door nazi's geroofde kunst vaker teruggeven?
Joodse organisaties vinden het onaanvaardbaar dat een aantal in de oorlog gestolen schilderijen niet wordt teruggegeven aan de nabestaanden maar in Nederlandse musea blijven hangen. De in 2001 opgerichte restitutiecommissie beoordeelt of door de nazi's geroofde kunstwerken wel of niet moeten worden teruggegeven. Honderden werken zijn zo al teruggegaan naar de Joodse eigenaren of hun erfgenamen. Maar er is dus ook felle kritiek en daarom gaat een nieuwe commissie het teruggeven van roofkunst nu evalueren. Te gast is Jacob Kohnstamm, voorzitter van die nieuwe commissie.

In deze uitzending van Nieuwsuur was Jacob Kohnstamm te gast. De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op woensdag 11 maart door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie