Afghanistan: een kwestie van leven of dood
12-11-2009
| 1835 x bekeken | 0 reacties
Afghanistan, dan denken we meteen aan oorlog en aan "onze mensen" die daar heen zijn en gevaar lopen. We denken aan bomaanslagen en de Taliban. En we denken vooral aan: 'daar ga je vrijwillig niet heen als je dat niet hoeft’. Dat geldt niet voor Christel, zij is arts en werkt al jaren in de meest afgelegen provincie Badakhshan van het land.In de Wakhan vallei wonen ongeveer 17.000 mensen in onbereikbare dorpjes onder erbarmelijke omstandigheden. In 2003 is de hulporganisatie IAM begonnen met medische zorg voor deze allerarmsten. In die tijd overleden 3 op de 5 kinderen voor het vijfde levensjaar. Tegenwoordig is dat 1 op de 5 kinderen, nog steeds veel te veel, maar er is al veel verbeterd. De baby en kind zorg krijgt zoveel mogelijk aandacht.
Om er te komen moet de crew van Metterdaad 3 en een halve dag reizen, waarvan 2 dagen van meer dan 8 uur in een busje over vreselijke wegen. Ze hebben vastgezeten in de rivier, op zeer smalle bergweggetjes langs steile afgronden gehangen, door woestijnachtige grondverschuivingen geploeterd en door stofstormen gereden.
De moeite waard
Christel woont echt aan het eind van de wereld. Voor haar bezoeken aan de dorpen moet zij zelf ook vaak gebruik maken van vervoer op ezels of een jak (soort koe). Dat is de enige manier om met haar tassen met medicijnen en haar vaste "vaccinator" Tarub de mensen te bereiken. Tarub weegt en vaccineert de kinderen. Omdat de moeders te weinig te eten hebben worden vrijwel alle baby's met ondergewicht geboren. "Ik doe het werk met volle overgave" zegt hij, "als je ziet wat er in een paar jaar verbeterd is... het is zo de moeite waard dit werk". In onze ogen is het zo weinig wat Christel en Tarub kunnen doen, maar voor deze mensen is het een kwestie van leven of dood.
Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Afghanistan: een kwestie van leven of dood is uitgezonden op donderdag 12 november door de EO.