Dokter op het platteland van Moldavië
17-12-2009
| 1420 x bekeken | 0 reacties
Andries Knevel reisde voor EO Metterdaad naar Moldavië en zag met eigen ogen hoe rampzalig de situatie daar voor veel mensen is. Andries is onder de indruk van dokter Caraman, een arts die in afgelegen dorpen de meest noodzakelijke hulp biedt.Andries: "Dr Caraman is een bevlogen, non-conformistische arts. Iedere zaterdag rijdt hij met een grote bus, met artsen, en dozen vol medicijnen naar dorpen op het platteland van Moldavië om daar de allernoodzakelijkste hulp te bieden.
Je moet je voorstellen: die dorpen zijn 's winters bijna van de buitenwereld afgesloten, en er is meestal geen dokter. Hoe moet dat dan als je ziek wordt of medicijnen nodig hebt? Het is er allemaal gewoonweg niet.”
Kliniek
“En dan komt dr. Caraman met zijn bus zo'n dorp binnenrijden. Vaak heeft de burgemeester dan al een lijst gemaakt met zieke mensen, en die lange rij zieke mensen staat dan te wachten bij het dorpshuis.
In een oogwenk wordt, nadat er gebeden is, zo'n dorpshuis omgebouwd tot een kliniek en mogen de mensen naar binnen. Totdat de medicijnen op zijn. Soms is dat al aan het begin van de middag.”
Dankbaar
“Ik vond het een ontroerend gezicht hoe al die eenvoudige mensen soms uren in de rij staan om door de dokters van dr. Caraman geholpen te worden. En ik was erbij toen uit de bus een invalidenwagentje werd getild en afgeleverd bij een vrouw met verlamde benen. Die vrouw was een jaar haar huis (een soort hok) niet uitgeweest en dol van dankbaarheid werd ze door man en kinderen in dat wagentje gezet. Een mooi moment.”
Helpt u mee?
Dr. Caraman kan zijn werk alleen maar doen als hij gesteund wordt door mensen uit het Westen. Zelf heeft hij ook niets.Gelukkig wordt hij uit Nederland gesteund door Kerkinactie. Maakt u het mogelijk dat dokter Caraman en zijn dokters hun werk kunnen blijven doen?Stort uw gift op giro 300300 van EO Metterdaad in Hilversum o.v.v. Moldavië.
Helpende Hollander
Rietje Compiet en Jacqueline van Lent runnen samen 5 naaiateliers. In deze ateliers werken vrouwen die in een crisissituatie verkeren of die dak – of thuisloos zijn.
In de ateliers van Mode Met een Missie krijgen tweedehands kledingstukken een nieuw leven.Rietje en Jacqueline leren de vrouwen de fijne kneepjes van het modevak kennen. Op deze manier zijn ze nauw betrokken bij het hele productieproces. Dit geeft hen een gevoel van trots en eigenwaarde.
Depressief
Een van deze vrouwen is Gerrie. Ze is manisch depressief en tijdens haar opname kwam ze in aanraking met Mode met een Missie. Het naaiatelier is voor Gerrie een eerste stap om uit deze nare situatie te komen.Gerrie is druk bezig met het naaien van een kokerrok, maar het is nog spannend of de rok ook geshowd gaat worden op de catwalk.
Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Dokter op het platteland van Moldavië is uitgezonden op donderdag 17 december door de EO. De presentatie was in handen van Andries Knevel.