Sumatra: aardbeving verwoest duizenden mensenlevens
15-10-2009
| 1304 x bekeken | 0 reacties
Carla is op Sumatra waar een heftige aardbeving op 30 september ruim 800.000 slachtoffers maakte. Het officiële dodental ligt op 1200, maar duizenden worden nog vermist. Carla bezoekt slachtoffers in de hoofdstad Padang en gaat naar een dorp waar nog geen hulporganisatie is geweest.
Bouwval
In Padang staat Carla temidden van ingestorte huizen. Daar ontmoet ze slachtoffers die niet weten hoe ze hun leven weer op moeten pakken. Hendra was thuis toen de aardbeving plaatsvond. Zijn huis is een bouwval, maar toch blijft hij er wonen. Het is levensgevaarlijk want het huis staat op instorten, maar hij moet zijn bezittingen beschermen. Verder gaat Carla op pad met Mona, een hulpverleenster van een lokale organisatie die samenwerkt met kerken. Zij zorgen nu voor water, voedsel en tenten. Mona neemt de crew van Metterdaad mee naar een dorp buiten de stad. Het dorp is helemaal weggevaagd onder een dikke laag modder. Carla ontmoet de 22-jarige Zon die zijn familie voor zijn ogen onder een metersdikke laag aarde zag verdwijnen.
Slachtoffers
Hulporganisaties in Indonesië melden duizenden vernietigde huizen, ingestorte ziekenhuizen en vele verbrande gebouwen. De minister van gezondheid, Siti Fadillah Supari, schat dat er duizenden slachtoffers zijn, vele mensen nog onder het puin en niet op gegraven. Vele bewoners zijn op de vlucht, maar hebben geen onderdak kunnen vinden. Patiënten liggen in tuinen van ziekenhuizen te wachten op behandeling.Er is geen elektriciteit en communicatie is zeer lastig. Kerken in Padang zijn onbereikbaar. De hevige regen en kapotte wegen bemoeilijken de reddingswerkzaamheden. Er is behoefte aan medische hulp, tenten, dekens en schoon water.
Helpt u mee?
Stort uw gift voor Sumatra op giro 300300 van EO Metterdaad in Hilversum o.v.v. aardbeving Sumatra. Hartelijk dank.
Meeleven in Nederland
Verder besteden we in deze uitzending aandacht aan Nederlanders die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de aardbeving op Sumatra.
Ooggetuige
De half-Indonesische Sitta Yan was op vakantie op Sumatra toen de ramp plaatsvond. Ze vertelt over die paar vreselijke seconden die de levens van duizenden mensen ruïneerden. Terug in Nederland start ze met inzamelingsacties en lanceert ze de website www.help-padang.com. Inmiddels is dankzij Sitta de eerste watertank geplaatst. Op deze manier hebben mensen schoon drinkwater en kunnen ze zich wassen.
Noodhulp
Verder een verslag over Annemarie en Denny. Denny is Indonesisch en samen met zijn Nederlandse vrouw was hij op vakantie in Nederland toen de ramp plaatsvond. Met hun stichting Anak Asuh hebben ze verschillende projecten in Indonesië. Direct na de ramp zijn ze gestart met het verstrekken van noodhulp aan de slachtoffers in het getroffen gebied. Deze noodhulp bestaat uit tenten, dekens, voeding, schoon drinkwater en medicijnen. Naast de noodhulp wordt er nu ook gewerkt aan het opbouwen van een nieuwe toekomst voor de slachtoffers bijvoorbeeld d.m.v. psychosociale ondersteuning. Verder organiseert de stichting een fotoveiling in Ede. Geïnteresseerden kunnen zich dan inschrijven en een bod doen op de geëxposeerde werken.
Op 12 November zal er een benefietconcert gehouden worden in de Escape in Amsterdam. Dit benefietconcert is georganiseerd door studenten van de Economische Hogeschool van Amsterdam. 1 reacties
Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Sumatra: aardbeving verwoest duizenden mensenlevens is uitgezonden op donderdag 15 oktober door de EO.