In de klas 1
17-8-2011
| 2660 x bekeken | 0 reacties
Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs gaat 300 miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. Hierdoor verdwijnt onder meer het persoonsgebonden budget voor kinderen die extra zorg nodig hebben, het zogenoemde het rugzaksysteem. De minister wil dat deze ‘zorgleerlingen’ gewoon naar de ‘school om de hoek’ kunnen. Wat betekent deze aanpak straks in de praktijk?
Levy vraagt zich af hoe de school is veranderd sinds hij in de jaren ’70 zelf op de lagere school zat. Met lood in de schoenen gaat hij op zoek naar meester Rudi Laatst, zijn eigen leraar op de basisschool. Hoe kijkt hij terug op zijn jaren als onderwijzer en wat denkt hij van de kinderen van tegenwoordig? Moet Levy zich zorgen maken over het onderwijs dat zijn kinderen nu krijgen?
De feiten en de trends spreken voor zich: het percentage kinderen met een ‘persoonsgebonden budget’ is in de afgelopen jaren met ruim 60 procent gestegen. Niet alleen syndromen als ADHD en Asperger behoren tot het normale vocabulaire van leraren en kinderen, dat geldt ook voor de minder bekende afkortingen als ODD, OCD en PDD NOS.
Daarnaast valt een groeiend aantal kinderen (nu zo’n 3000) tussen wal en schip: op speciale scholen kunnen ze geen plek krijgen en op normale basisscholen vindt men ze ‘onhandelbaar’. Mede door de bezuinigingen belanden steeds meer van deze kinderen in het ‘thuisonderwijs’. Niet gek dus dat Levy zich afvraagt: Wat is er toch mis met onze kinderen?
Deze uitzending van het programma Levy met de titel In de klas 1 is uitgezonden op woensdag 17 augustus door de AVRO. De presentatie was in handen van Gideon Levy.