Uitzending
Levy - En de les van Berkelland 1

En de les van Berkelland 1

Levy

3-8-2011

| 1674 x bekeken | 0 reacties
6
Gideon Levy is voor het eerst in zijn leven in de Achterhoek. Hij gaat kamperen in Berkelland om alvast te kijken welke lessen Nederland uit de bezuinigingen in Berkelland kan trekken want het mes gaat flink in de fusiegemeente snijden. Hij ontmoet burgemeester Hein Bloemen (CDA) van Berkelland, die hem vertelt dat ‘de gemeente in de afgelopen jaren een te warme jas heeft aangetrokken en het nu tijd wordt voor een dunnere jas’:

Het college van CDA, VVD en D66 gaat tot 2013 8,3 miljoen euro bezuinigen op een budget van 80 miljoen euro. De bezuinigingen treffen onder meer de muziekschool, de sportclubs, de ouderenzorg en de bibliotheek. Levy onderzoekt de consequenties van deze bezuinigingen voor Berkelland en vraagt zich af hoe redelijk of onredelijk de bezuinigingen in deze gemeente zijn.

Arie Ravesloot van de muziekschool vertelt Levy wat die metaforische dunne jas in de praktijk betekent: geen les meer voor ruim 1200 leerlingen. Om te kijken hoe het leven van een gemiddelde mantelzorger eruit ziet, gaat Levy langs bij Piet en Gerda: Piet heeft vlak voordat hij in de VUT ging een hersenbloeding gehad. Zijn vrouw Gerda moet hem overal bij helpen, dag en nacht. Terwijl Levy een paar uurtjes de zorgtaken op zich neemt, heeft Gerda even tijd om op adem te komen. Verderop in de gemeente spreekt Levy met Ton Mengerink van de plaatselijke bibliotheek: volgend jaar 50% bezuinigen; een collectie die nu gehalveerd wordt en daarna misschien weg moet en bibliobus die binnenkort moet verdwijnen. Somberder dan ooit gaat Levy terug naar zijn camping.

Om de lokale problemen in een breder perspectief te plaatsen, ontvangt Levy op zijn camping een paar prominenten uit de politiek (Rotterdamse ex-wethouder Dominique Schrijer die vanwege de bezuinigingen opstapte) en media (Bas Heijne schrijver en columnist) die hem vertellen hoe zij tegen de bezuinigingen aankijken.

Deze uitzending van het programma Levy met de titel En de les van Berkelland 1 is uitgezonden op woensdag 3 augustus door de AVRO. Te gast waren Bas Heijne en Hein Bloemen. De presentatie was in handen van Gideon Levy.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie