Uitzending
Labyrint - Het gestreste geheugen

Het gestreste geheugen

Labyrint

14-4-2013

| 1463 x bekeken | 0 reacties
5
Licht stressgevoelige types hebben een goed werkend geheugen. Bij extreme stresskippen of mensen die geheel niet stressgevoelig zijn, werkt het geheugen minder goed. Dit blijkt uit het Groot Nationaal Onderzoek (GNO) naar de invloed van alledaagse stress op het geheugen.

Het GNO wordt uitgevoerd door Wetenschap 24 (VPRO/NTR) in samenwerking met Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en neuropsychologen van Maastricht University. Maar liefst 5000 mensen dienden zich aan als proefpersoon. Een online test keek naar hun stressgevoeligheid, het aantal stressfactoren waar ze mee kampen en hun geheugencapaciteit. In deze uitzending presenteert neuropsycholoog Anke Sambeth het resultaat van dit onderzoek en licht neurobioloog Benno Roozendaal deze resultaten toe.

Stress heeft ook invloed op de leeftijd van het immuunsysteem. Tijdens een emotionele gebeurtenis maakt je lichaam stresshormonen aan en schakelt het je immuunsysteem in. Afweercellen gieren dan door je lichaam op zoek naar wondjes of infecties. Het is natuurlijk heel fijn dat dit gebeurt, maar mensen die door een depressie of angststoornis leiden aan chronische stress, ondervinden daar juist hinder van. Hun immuunsysteem draait als het ware constant op volle toeren en veroudert daardoor sneller. Het kan dus zo zijn dat iemand van 40 jaar oud een immuunsysteem heeft met de leeftijd van 47 jaar. Hierdoor kan die persoon eerder te maken krijgen met ouderdomsziekten als dementie en diabetes. Epidemioloog Brenda Penninx en psychobioloog Jos Bosch vertellen over dit onderzoek, én over hun hoop voor de toekomst: kan hardlopen de immuuncellen weer verjongen?

Deze uitzending van het programma Labyrint met de titel Het gestreste geheugen werd uitgezonden op zondag 14 april door de VPRO en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie