Uitzending
Jong - Bijzondere subculturen

Bijzondere subculturen

Jong

16-5-2012

| 3442 x bekeken | 0 reacties
9
Lolita's, punkers en showworstelaars: in deze uitzending duikt presentator Klaas van Kruistum in de wereld van bijzondere subculturen.

Danchelle (20) is helemaal weg van roze jurken, strikjes en knuffels. Ze is een van de ongeveer driehonderd Nederlandse lolita's en heeft voor duizenden euro's aan peperdure lolitakleding en -accessoires. Klaas trekt op met Danchelle en andere lolita's en probeert erachter te komen waarom zij zich het gelukkigst voelen in een poppenjurk. De punkcultuur was groot in de jaren '70 en '80, maar wat is er nog van over...? Klaas volgt de jonge leden van de Amsterdamse punkband O.D. Kids en ontdekt dat punk nog hartstikke levend is.


Orpheo (24) is een van de ongeveer vijftig Nederlandse showworstelaars. Hij doet aan pro-wrestling, een combinatie van toneel en worstelen. Klaas is aanwezig bij een grote show, waar Orpheo onder de artiestennaam Lloyd Pengel in de ring staat. Zijn vader vindt het doodeng. Orpheo: "Het worstelen is niet zonder risico's, er is weleens iemand bij overleden."

FACTS
 Er zijn naar schatting zo'n 300 lolita's in Nederland. De stroming is afkomstig uit Japan. Lolita is ook de naam van een roman van de Russisch-Amerkaanse schrijver Vladimir Nabokov. In Nederland zijn minder dan 50 showworstelaars. Bekende pro-wrestlers zijn Hulk Hogan en André the Giant.  De punkcultuur ontstond in de jaren 70, als reactie op de 'gekunstelde popmuziek', weerzin tegen de gevestigde orde en sociale onvrede.

WEBSITES
Pro Wrestling Holland | Wikipedia over lolita's |Wikipedia over punk | O.D. Kids | OCCII

Deze uitzending van het programma Jong met de titel Bijzondere subculturen is uitgezonden op woensdag 16 mei door de EO. De presentatie was in handen van Manuel Venderbos en Klaas van Kruistum.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie