Uitzending
Holland Doc - State Builders

State Builders

Holland Doc

10-7-2013

| 977 x bekeken | 0 reacties
6
Hoe doe je dat, een land van de grond af aan opbouwen? Na 50 jaar oorlog en 3,5 miljoenslachtoffers is Zuid-Soedan op 9 juli 2011 een onafhankelijke republiek geworden. In de documentaire 'State builders' zien we dat Lise Grande, de 'tweede man' van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan en haar belangrijkste contactpersoon in de nieuwe regering, vice-president Riek Machar, proberen de jonge democratie en functionele overheid vorm te geven.

Martin-Kessler en Poiret vragen onze aandacht voor een vergeten oorlog en tonen ons de grijze zone tussen oorlog en vrede die daarop volgt.

In de afgelopen twintig jaar heeft de internationale gemeenschap theorieŽn en modellen ontwikkeld voor het vormen van een natie. Ongeacht de context wordt nu overal dezelfde gereedschapskist ingezet en worden dezelfde recepten toegepast. Het professionele Nation Builders-team van de VN, veteranen van Kosovo en Oost-Timor, zijn nu aan het werk in Zuid-Soedan met een 19-punts routekaart waaraan voor de VN een prijskaartje van miljarden dollars hangt.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel State Builders is uitgezonden op woensdag 10 juli door de VPRO, de IKON, Human en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie