Uitzending
Holland Doc - En daarom werk ik - 14 jaar later

En daarom werk ik - 14 jaar later

Holland Doc

12-6-2013

| 1368 x bekeken | 0 reacties
6
In 1998 maakten Maarten Schmidt & Thomas Doebele de documentaire 'En daarom werk ik', over kinderen in een krottenwijk van Dhaka, Bangladesh. Onder het motto 'de werkende kinderen van vandaag zijn de ongeschoolde volwassenen van morgen' mochten de kinderen gratis naar de basisschool. Ze vertelden over hun verantwoordelijkheden, zorgen en dromen. Nu, veertien jaar later, vragen de makers zich af in hoeverre het leren lezen en schrijven hun leven heeft beÔnvloed.

Ze zochten de kinderen van toen, die nu in de twintig zijn, weer op. In hoeverre hebben ze de vicieuze cirkel van armoede kunnen doorbreken? De documentaire wordt heel toepasselijk uitgezonden op de Dag van de kinderarbeid.

De beelden uit het verleden, de verhalen van de kinderen toen, zijn verweven met de realiteit van nu: het harde werken in de textielindustrie, de problemen rond het uithuwelijken en de zware financiŽle verantwoordelijkheid voor de familie. De ouders houden nog vast aan de traditie en hanteren normen en waarden waar hun kinderen anders over beginnen te denken. Ze maken plannen voor een andere toekomst, voor een beter leven dan dat van hun ouders, maar moeten vooralsnog zien te overleven.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel En daarom werk ik - 14 jaar later is uitgezonden op woensdag 12 juni door de VPRO, de IKON, Human en NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie