Uitzending
Het Vermoeden - Sylvain De Bleeckere

Sylvain De Bleeckere

Het Vermoeden

26-4-2009

| 3274 x bekeken | 2 reacties
6
De Belgische filosoof Sylvain De Bleeckere (1950) groeit op in een eenvoudig rooms-katholiek gezin. Aandacht voor cultuur was niet vanzelfsprekend. Een vooruitstrevende meneer pastoor laat hem kennismaken met de fascinerende wereld van de film: 'Je blikveld is beperkt en film biedt een bredere kijk op de wereld. In de bioscoop zie je het leven, schouw je het leven. Dat ligt dicht bij levensbeschouwing.' De Bleeckere kan zich helemaal vinden in de stelling van regisseur Jean-Luc Godard dat film van alle kunsten het meest religieus is. Een fragment uit een roman van Dostojewski weerspiegelt voor De Bleeckere zijn filosofie van het leven. Daarin gaat het hem om de metafysische waarde van het leven, om het bewustzijn van het simpele feit dat je leeft. De mens heeft moeite om stil te staan bij wat hem het dichtste na staat: 'Landen op de maan is gemakkelijker dan landen op de planeet van het eigen bestaan.' Een noodlottig ongeval waarbij zijn vrouw om het leven komt, heeft hem nog meer bewust gemaakt van het feit dat alleen het leven heilig is.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Sylvain De Bleeckere is uitgezonden op zondag 26 april door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee