Uitzending
Het Vermoeden - Jihad Alariachi

Jihad Alariachi

Het Vermoeden

13-7-2008

| 2261 x bekeken | 0 reacties
6
De in Amsterdam geboren en getogen moslima Jihad Alariachi maakte met haar zusjes de spraakmakende NPS-serie Meiden van Halal. Daarin ging zij de discussie aan met andersdenkenden en verkende ze haar grenzen. Het interview dat de Meiden van Halal hadden met cabaretier Hans Teeuwen in het programma Bimbo's en Boerka's, werd, samen met de Donorshow, het televisiemoment van 2007.

In Het Vermoeden duikt Jihad in haar eigen belevingswereld. Ze bewondert haar moeder, Oprah Winfrey en de vrouwen van de profeet Mohammed maar mist een jonge moslima die een rolmodel voor haar zou kunnen zijn.

Ze is ervan overtuigd dat humor en relativeringsvermogen bijna altijd uitkomst bieden bij problemen tussen mensen. Tegelijkertijd vindt ze niet dat je alles wat je denkt ook maar moet zeggen. Openheid en de bereidheid om steeds weer vragen over haar geloof te beantwoorden ziet zij als een belangrijke maatschappelijke taak, niet alleen voor zichzelf maar voor alle moslims. Volgens Jihad is dat de weg naar emancipatie.

Jihads favoriete tekst komt uit een overlevering over de profeet Mohammed. Daarin vergeeft hij mensen die hem vijandig gezind zijn met de woorden: 'Allah, vergeef het hen, ze weten niet beter'. Ze vindt het een tekst die past bij de samenleving van vandaag. Het scherpt haar eigen relativeringsvermogen.
Van het luisteren naar recitaties van de Koran - ze heeft een digitale versie -, kan ze echt genieten en als ze zich goed concentreert geeft het dagelijks bidden haar een rustig en gelukkig gevoel.

Presentatie: Annemiek Schrijver.

Deze uitzending van het programma Het Vermoeden met de titel Jihad Alariachi is uitgezonden op zondag 13 juli door de IKON. Te gast was Jihad Alariachi. De presentatie was in handen van Annemiek Schrijver.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie