Uitzending
Het Uur van de Wolf - De veelvraat Hugo Claus

De veelvraat Hugo Claus

Het Uur van de Wolf

20-3-2009

| 2394 x bekeken | 0 reacties
7
Hugo Claus was naast de meest bekroonde schrijver van het Nederlandse taalgebied ook schilder, scenarioschrijver, liedtekstschrijver, toneel- en filmregisseur, beeldend kunstenaar, mediapersoonlijkheid en vrouwengek. ‘De veelvraat Hugo Claus’ onderzoekt een jaar na zijn zelfgekozen dood de vele talenten van de ongrijpbare alleskunner Claus en zijn liefde voor zowel het verhevene als het vulgaire.

"De waarheid bestaat maar 3 minuten per jaar", aldus Claus die zichzelf als een geboren dilettant omschreef: "Beleefd, dus onwaarachtig.”
Hugo Claus, geboren in het Vlaamse Brugge in 1929, woonde en werkte, naast Parijs, Rome en Amsterdam, voornamelijk in Vlaanderen. In de vele honderden interviews die Claus gedurende ruim een halve eeuw gaf, creëerde hij een beeld vol mythes, verdraaiingen en leugens. Eén daarvan is zijn zelfverklaarde luiheid, die ontkracht wordt door zijn enorme oeuvre . Op 19 maart 2008 koos hij na jaren Alzheimer zelf zijn moment van overlijden, wat leidde tot heftige euthanasiedebatten.

Nu, een jaar na zijn dood, zoekt de documentaire ‘De veelvraat Hugo Claus’ naar de mythes rond de meesterspeler Claus en naar de waarde van zijn niet-literaire werk. Met unieke beelden uit de Vlaamse en Nederlandse omroeparchieven en vrienden van de schrijver waaronder Connie Palmen, Sylvia Kristel, Tom Lanoye, Erwin Mortier, Remco Campert en Ellen Vogel.

"Hoe kan je genieten van een lekkere entrecote als je niet weet hoe vieze gehaktballen smaken? Hoe kan je neuken met een mooie vrouw als je niet met een eenogige bochel naar bed bent geweest? Ik wantrouw elk boek, elk meesterwerk, waar de vulgariteit geen rang in bekleedt.” (Hugo Claus)

Regie: Tonko Dop.
Productie: Lagestee Film BV

In deze uitzending van Het Uur van de Wolf waren Connie Palmen, Ellen Vogel, Remco Campert en Sylvia Kristel te gast. Deze uitzending van het programma Het Uur van de Wolf met de titel De veelvraat Hugo Claus werd uitgezonden op vrijdag 20 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee