Uitzending
EenVandaag - 5-5-2011

5-5-2011

EenVandaag

953 x bekeken | 0 reacties
4
Journalisten woedend op minister Donner
Minister Donner wil de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), waarbij burgers en journalisten toegang kunnen krijgen tot overheidsinformatie, verder inperken. Het ergert de minister dat ambtenaren te veel tijd kwijt zijn 'voor de scoop van een journalist'. Journalisten en WOB-experts zijn woedend en vinden dat Donner de bijl zet in de wortels van de openbaarheid. De Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) stamt uit 1980 en regelt dat burgers documenten over een bestuurlijke aangelegenheid bij bijvoorbeeld een ministerie of gemeente op kunnen vragen. Journalisten gebruiken deze wet regelmatig om informatie te krijgen van de overheid.

Reacties binnenland Amerika op dood Bin Laden
De dood van Osama bin Laden zorgde voor veel reacties in Amerika. In New York en Washington gingen duizenden mensen de straat op om het nieuws te vieren. Maar niet alleen in de steden maakt de dood van de terroristenleider veel los, ook in het binnenland van Amerika gaan de gesprekken alleen maar over 11 september en de dood van Osama bin Laden. Verslaggever Bart Hettema is onder andere in het dorp Shanksville en doet verslag.

Wat betekent vrijheid?
Uitgebreid aandacht voor Bevrijdingsdag: 'Wat betekent vrijheid voor u?' Deze vraag legden we voor aan de uit Nigeria afkomstige bokser Innocent Anyanwu, aan de Duits-Nederlandse performer Sven Ratzke en aan oud-militair Jan Otte. Alledrie geven ze een geheel eigen invulling aan het begrip.

Presentatie: Bas van Werven, Pieter Jan Hagens.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 5 mei door de AVRO en de TROS. De presentatie was in handen van Bas van Werven en Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie