Waarom staakt Nederland?In 2017 werd meer gestaakt dan in de dertig afzonderlijke jaren ervoor. En 2018 is hard op weg om dat record te verbeteren. Niet alleen buschauffeurs en leraren, maar ook veermannen en technici leggen het werk neer. Wat is er aan de hand?
Meerderheid werkenden: staken is voor mij geen optieIn 28 jaar werd in Nederland nooit zo vaak gestaakt als in 2017: 32 keer. Dat doet vermoeden dat Nederlanders een staaklustig volk zijn. Ten onrechte, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 6.100 mensen in loondienst. Het grootste deel van de werknemers (57%) is namelijk niet bereid om te staken. Wat zit er achter die lage actiebereidheid? Gebrek aan onvrede is er bepaald niet: 61 procent van de werknemers is recent ontevreden geweest over zijn huidige baan.
Meerderheid merkt niets van economische groei; politiek aan zetOndanks positieve berichten over de Nederlandse economie, voelt een meerderheid (59%) daar (nog) niets van in zijn portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 24.000 leden van het Opiniepanel. Indexatie van
pensioenen of loonsverhogingen blijven uit, terwijl alledaagse uitgaven hoger worden, aldus verontwaardigde deelnemers.
De presentatie was in handen van
Pieter Jan Hagens,
Suzanne Bosman,
Jojanneke van den Berge en
Jaap Jongbloed. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 25 augustus door AVROTROS.