Uitzending
EenVandaag - 24-12-2019

24-12-2019

EenVandaag

189 x bekeken | 0 reacties
5
Terugblik: pabo toelatingstoets
Het huidige lerarentekort is voor een groot deel te wijten aan de strengere toelatingseisen voor de pabo. En daar was voor gewaarschuwd. De kwaliteit van de opleiding is wel omhoog gegaan. "Het aanzien verbetert en trekt op termijn meer mensen aan."

Het stuitte in 2015 op forse weerstand: de invoering van de toelatingstoetsen voor Geschiedenis, Aardrijkskunde en Natuur&Techniek voor de pabo, de opleiding voor basisschoolleraren. Er werd gewaarschuwd door schooldirecteuren als Emile van Velsen dat het zou leiden tot een lerarentekort binnen een paar jaar, maar de toelatingstoets werd toch ingevoerd. De critici kregen gelijk: er dreigt nu een tekort van 5000 leerkrachten. Doekle Terpstra, indertijd verantwoordelijk voor de invoering, beaamt dat, maar met een flinke kanttekening: "We hebben een lerarentekort, maar de kwaliteit van de docenten is flink omhoog gegaan."

Klokken van Arlington terug in Asten voor restauratie
Het was een cadeau om onze dankbaarheid te tonen voor de bevrijding: een indrukwekkend klokkenspel voor de Amerikaanse militaire erebegraafplaats Arlington. De klokken zijn nu tijdelijk terug in Nederland voor een opknapbeurt. En dat was hard nodig.

In deze uitzending van EenVandaag was Doekle Terpstra te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 24 december door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie