Uitzending
EenVandaag - 12-3-2010

12-3-2010

EenVandaag

710 x bekeken | 0 reacties
4
Wouter Bos vertrekt uit de politiek
PvdA fractievoorzitter Wouter Bos heeft vanmorgen op een persconferentie laten weten zich terug te trekken uit de politiek. Hij liet weten zich met ziel en zaligheid te hebben ingezet voor de publieke zaak, met name tijdens de financiŽle crisis. Hij vond het zeer eervol de publieke zaak te dienen, maar gaf aan, ook andere verantwoordelijkheden heeft, met name als vader van een gezin van drie heel jonge kinderen. Ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden.' 'Als ik gekozen zou worden als premier dan zou ik mijn eigen kinderen niet zien opgroeien, en dat is het mij niet waard.' Job Cohen wordt genoemd als lijsttrekker. Cohen geeft vanmiddag een persconferentie. Wouter Bos trad in 1998 toe tot de Tweede Kamer voor de PvdA. Daarvoor was hij werkzaam in het bedrijfsleven. Bos werd in november 2002 na een intern referendum door de PvdA naar voren geschoven als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2003. Daarmee werd hij tevens fractievoorzitter, een functie die hij tot vandaag vervulde.

Pieken en dalen
Tijdens de verkiezingen van 2003 wist Bos het verlies van eerdere verkiezingen goed te maken. Toch verdween de PvdA in de oppositie. Onder leiding van Bos wist de PvdA in 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen aanvankelijk een grote winst te boeken. Deze lijn werd echter niet doorgezet bij de Tweede Kamerverkiezingen in het najaar van datzelfde jaar. Niettemin trad de PvdA onder leiding van Bos toe tot het kabinet, waarin Bos minister van FinanciŽn werd.

Hans van Mierlo overleden
Politicus en D66 oprichter Hans van Mierlo is vandaag op 78-jarige leeftijd overleden, zo meldt de NOS. Van Mierlo richtte de partij in 1966 op en kwam een jaar later met zeven zetels in de Tweede Kamer. In 1981 werd hij minister van Defensie. In 1994 was hij de drijvende kracht achter het paarse kabinet zonder CDA. In 1998 verliet van Mierlo de politiek en werd hij benoemd tot minister van Staat.

Noord-Zuidlijn: priester zegent boren
De boormachine die de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat boren wordt op traditionele manier ingezegend door een priester. Nergens ter wereld - althans in het christelijke deel- wordt een tunnel aangelegd zonder de hulp in te roepen van de heilige Barbara. Zo ook in Amsterdam anno 2010. Na het ritueel kan de boor z'n werk doen: zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op vrijdag 12 maart door de AVRO en de TROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie