Uitzending
EenVandaag - 11-4-2020

11-4-2020

EenVandaag

318 x bekeken | 0 reacties
7
In New York zijn stadsziekenhuizen 'oorlogsgebied', maar in privéklinieken is het rustig
Stadsziekenhuizen in New York worstelen dagelijks met een overbelast systeem, maar in het ziekenhuis waar de Nederlandse arts Jan Bakker werkt is daar niets van te merken. Hier worden de rijken verpleegd. "Op mijn ic-afdeling is het zelfs rustig."

Het contrast tussen de private zorg voor de welgestelden en de primaire zorg die de overheid vergoedt, komt tijdens de coronacrisis scherper aan het licht dan ooit: terwijl in privéziekenhuizen welgestelden in alle rust worden verpleegd, kunnen de overbelaste stadsziekenhuizen de zorg nauwelijks aan. "Je ziet dat dit systeem bij een crisis als deze totaal faalt", zegt Jan Bakker, ic-arts in een privékliniek.

Geen paastoeristen dit jaar op Texel, en dat doet pijn
Wat doe je als je het coronavirus buiten de deur wil houden, maar toerisme je belangrijkste inkomstenbron is én de paasdagen voor de deur staan? Een pijnlijke tweestrijd voor de inwoners van Texel.

Huisartsen op Texel riepen half maart op het eiland op slot te doen, in navolging van de Duitse Waddeneilanden. Die eilanden zitten al een paar weken in lockdown. "De bevolking van Texel bestaat voor 25 procent uit ouderen. We hebben hier geen ziekenhuis en maar vijf huisartsenpraktijken. 's Nachts rijdt er alleen een ambulance met spoed. Er is wel een korte bootverbinding naar het ziekenhuis in Den Helder en de zorg is goed, maar het blijft een eilandsituatie", legt huisarts Josine Blanksma de oproep uit.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jojanneke van den Berge, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 11 april door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie