Uitzending
DWDD - 16-2-2012

16-2-2012

DWDD

1635 x bekeken | 0 reacties
7
Te gast in de uitzending van donderdag 16 februari 2012 zijn: Tom Waes, Tim Krabbé, Jetta Klijnsma en Merlijn Twaalfhoven. Muziek is er van Avant La Lettre en tafelheer is Herman van der Zandt.

Tim Krabbé
Op 20 april 1999 schoten Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) twaalf medestudenten en een leraar dood op de Columbine High School. Ze pleegden vervolgens zelfmoord, zoals ze van tevoren hadden gepland. De precieze motieven voor hun daad zijn nooit achterhaald. Schrijver Tim Krabbé raakte gefascineerd door de zaak. Vrijdag 17 februari verschijnt zijn boek (non-fictie) Wij zijn, maar wij zijn niet geschift. Door duizenden documenten na te pluizen (bewijsmateriaal, getuigenissen, dagboeken etc.) komt hij tot verrassende analyses. Krabbé weerlegt bijvoorbeeld de gangbare opvatting dat Eric een psychopathisch meesterbrein was en Dylan zijn depressieve, willoze volgeling.

Jetta Klijnsma en Merlijn Twaalfhoven
Vandaag staken de schoonmakers om te protesteren in Nijmegen. Het is hun 8e Mars van Respect sinds op 2 januari de CAO-onderhandelingen tussen de FNV en de werkgevers stuk liepen. Ze staken onder meer voor een salarisverhoging van 50 cent per uur en tegen de hoge werkdruk. Maar de allerbelangrijkste reden dat ze staken is: de schoonmakers willen meer respect. Dirigent Merlijn Twaalfhoven heeft speciaal voor DWDD een koor van 17 schoonmakers geselecteerd en zij brengen vanavond hun versie van het 'Slavenkoor' uit de opera 'Nabucco' van Verdi ten gehore. Aan tafel ook Kamerlid Jetta Klijnsma. Zij werkt als kwartiermaker aan de overgang van de FNV naar de Nieuwe Vakbeweging.

Avant La Lettre
Avant La Lettre was lang een zolderkamerproject van Laurens Radstake, Lyangelo Vasquez en Erwin Stoepman. Het werd serieuzer nadat een eerste door hen online gezette demo werd opgepikt. De Amsterdamse band, inmiddels aangevuld door Titus Zeldenrust en Martin Beusker, toerde veelvuldig door het hele land en kreeg goede recensies. Het afgelopen jaar heeft de band gewerkt aan het dubuutalbum Belief dat op 17 februari in Paradiso wordt gepresenteerd: een plaat vol krachtige, melodieuze popmuziek met een donkere ondertoon.

Herman van der Zandt
Herman van der Zandt (1974) is presentator bij het NOS Journaal. Met de ambitie om in mediawereld te komen, liep hij tijdens zijn studie Geschiedenis
zijn stage bij het Radio 1 journaal. Na zijn afstuderen werd hij redacteur en nieuwspresentator bij de radio en hierna stapte Herman over naar de
televisie. Sinds 2008 is hij toegetreden tot het vaste presentatieteam van het NOS Journaal, daarnaast presenteert hij ook andere programma's van de NOS als het jaaroverzicht of herdenkingsprogramma's. Sinds 2010 doet Herman de presentatie van de verkiezingsuitslagen. Ook heeft hij een nominatie voor de Philip Bloemendal Prijs ontvangen.

Deze uitzending van het programma DWDD is uitgezonden op donderdag 16 februari door de VARA. Te gast waren Herman van der Zandt, Jetta Klijnsma, Merlijn Twaalfhoven en Tim Krabbé. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie