Uitzending
Dokument - Spelen voor het verleden

Spelen voor het verleden

Dokument

15-10-2010

| 1572 x bekeken | 0 reacties
8
Harpiste Lavinia Meijer keert terug naar geboorteland Zuid-Korea.

De 26-jarige Nederlandse Lavinia Meijer staat als talentvolle harpiste op de meest prestigieuze podia ter wereld. Spelen voor het verleden volgt haar naar misschien wel het belangrijkste concert uit haar muzikale carrière tot nu toe: het grote nieuwjaarsconcert in Zuid-Korea. Voor het eerst gaat Lavinia terug naar het land dat ze als klein geadopteerd meisje verliet.Terwijl ze zich voorbereidt op het concert, belt ze vanuit haar hotelkamer met haar Koreaanse vader die haar als baby afstond, en nodigt hem uit voor het concert.

Lavinia studeerde cum laude af aan het conservatorium en kreeg in 2009 uit handen van minister Plasterk de Nederlandse Muziekprijs voor uitzonderlijk talent. Het befaamde concertcentrum Carnegie Hall in New York is voor haar bekend terrein. Veel minder vertrouwd is het Seoul Arts Center in haar geboorteland. Hoewel Lavinia zich heeft voorgenomen zich helemaal te richten op het concert en zich niet bezig te houden met haar roots, gaat haar Koreaanse verleden naarmate de reis vordert, een steeds grotere rol spelen. Spelen voor het verleden volgt de harpiste op één van de moeilijkste momenten van haar leven.

Filmmaker Paul Rigter is zelf ook geadopteerd uit Zuid-Korea. Hij reisde een aantal jaren geleden met nieuwsgierigheid terug naar zijn geboorteland. Het werd een memorabele reis die ertoe leidde dat hij uiteindelijk met zijn Koreaanse familieleden werd herenigd. Zijn ervaringen zetten hem ertoe om de documentaire Spelen voor het verleden over adoptiegenoot Lavinia Meijer te maken.

Deze uitzending van het programma Dokument met de titel Spelen voor het verleden is uitgezonden op vrijdag 15 oktober door de NCRV. Te gast was Lavinia Meijer.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie