Uitzending
De Tuinruimers - Aflevering 13

Aflevering 13

De Tuinruimers

6-12-2008

| 1474 x bekeken | 0 reacties
4
Deze week is Rob wederom in het altijd gezellige Etten-Leur. Woonstichting Etten-Leur heeft samen met de gemeente een voortuinenwedstrijd georganiseerd, waarmee onder andere een totale tuinmetamorfose gewonnen kan worden! Maar Rob doet natuurlijk meer! Zo verrast hij deze week Ruud en José die dus niet zelf aan de slag hoeven in hun eigen tuin. Samen hebben ze drie kinderen en 9 kleinkinderen. Ruud werkte vroeger bij de politie maar besloot om met vervroegd pensioen te gaan. Tegenwoordig is Ruud druk met het rondbrengen van medicijnen en spendeert hij veel tijd met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Ruud en José genieten met volle teugen van de buurt waarin ze wonen en dat blijkt ook wel want ze wonen er al 33 jaar. Ze staan altijd klaar voor de buurtbewoners en hebben een groot hart. De buurtbewoners vinden hen de meest geschikte kandidaten voor De Tuinruimers van deze week.

Rob’s plannen
De tuin van Ruud en José wordt deze week door Rob omgetoverd tot een Oud-Hollandse voortuin. Rob legt een looppad aan met een bocht erin, zo ontstaat er naast het pad genoeg ruimte voor heel veel mooie planten. Langs het looppad strooit hij donker gekleurd split zodat dit mooi afsteekt bij de groene planten. Rob plant een heg van Buxusboompjes. Hij plant de Buxusboompjes zo dicht op elkaar dat het een strak geheel wordt. Wanneer de boompjes te ver uit elkaar staan, gaan de takken hangen. Voor een strak resultaat moeten er per meter 8 tot 10 boompjes geplant worden. Op het kleine terrasje, wat Rob aanlegt met kleigebakken straatklinkers, zet hij twee barokke potten neer. Ook komt hier een tuinmeubel te staan zodat Ruud en José gezellig in de voortuin kunnen zitten.

Beplanting
Om te beginnen plant Rob een haag van Buxusboompjes. Eerst spant hij een touw, zodat de haag in een rechte lijn komt te staan. Rob heeft een aantal Hulsten op stam geplant, die in een bolle vorm zijn gekweekt. Een paar keer per jaar moeten deze bollen geknipt worden, dan blijft de boom heel rond en compact. Aan weerszijden van het pad plant Rob de Photinia “Little Red Robin” op stam. In de twee barokke potten heeft Rob plaats vrijgehouden voor de Gaultheria Big Berry. Met zijn rode besjes is dit absoluut een eyecatcher.
Rob plant witte en roze Pernettia’s en zet hier een mannetje bij voor de verstuiving. Als dit mannetje er niet bij gezet wordt, ontwikkelt de Pernettia geen besjes. Welke plant absoluut niet mag ontbreken is de Kerstroos, met zijn prachtige witte bloemen maakt hij de tuin helemaal af.

Styling
Jorna gaat in de woonkamer aan de slag en wil het interieur wat rustiger maken. Er staan teveel verschillende meubels, wat een rommelige indruk geeft. Jorna heeft een grote robuuste salontafel uitgezocht voor de woonkamer. Ook heeft ze een donkerbruine leren stoel meegenomen die naast de knusse openhaard gezet wordt. De kast wordt verplaatst en al snel is de woonkamer veel rustiger en lichter dan voorheen. Wat de woonkamer ook lichter maakt is de prachtige verlichting aan het plafond. Met twee schilderijen in de kleuren rood, wit en zwart vrolijkt Jorna de woonkamer helemaal op.
Romeo helpt deze week met de aankleding van het interieur, speciaal voor de Kerst. Hij heeft een prachtige Kerstboom meegenomen en zorgt voor de versiering van de boom. Hij versiert de boom met lampjes die rusten op een sneeuwlaagje van watten. Hij maakt trosjes van zilveren, rode en witte kerstballen en wikkelt deze met ijzerdraadjes om de takken heen. Nu liggen de kerstballen op het witte sneeuwlaagje en geven een prachtige uitstraling aan de bijzondere Kerstboom. Jorna en Romeo hebben de woonkamer samen omgetoverd tot juweeltje.

Tip van de week
Rond de Kerst verschijnt de Kerstster regelmatig bij ons in huis. Deze planten kunnen heel lang leven, maar dan moeten zij wel de juiste verzorging krijgen. Zo mogen ze absoluut niet op de tocht staan en houden ze het meest van lauwwarm water. Met deze tips overleeft de Kerstster zeker een aantal weken of zelfs maanden.

Eindresultaat
Zowel het eindresultaat binnen als buiten doen Ruud en José versteld staan. Rob heeft een Oud-Hollandse tuin voor hen gemaakt en ze zijn er dolblij mee. Ook de rest van de buurt geniet mee van het prachtige resultaat. De voortuin is schitterend geworden en het is Ruud en José van harte gegund dat zij hier een geweldige tijd gaan beleven!

Deze uitzending van het programma De Tuinruimers met de titel Aflevering 13 is uitgezonden op zaterdag 6 december door SBS6. De presentatie was in handen van Rob Verlinden.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee