Uitzending
De Donderdag Documentaire - Zielen van Napels

Zielen van Napels

De Donderdag Documentaire

22-12-2005

| 1815 x bekeken | 0 reacties
6
Napels, oude stad in de schaduw van de vulkaan, aan het blauwe water van een enorme baai. De Italiaanse stad inspireerde Goethe tot de bekende uitroep: Napels zien en sterven. Maar Napels heeft ook een andere, complexere kant. Achter de pracht en praal, die stamt uit de tijd toen Napels wereldwijd nog veel politieke en maatschappelijke invloed had, schuilt ook tegenspoed en armoede. Het waren de contrasten die Vincent Monnikendam inspireerden tot het maken van deze documentaire. Vincent Monnikendam daalde af in de achterafstraatjes en steile stegen waar zonnestralen nauwelijks doordringen, waar donker drama en lichtzinnigheid de eeuwenoude stad in hun greep houden. Centraal gegeven in de film is het werk De zeven werken van barmhartigheid van Caravaggio, de meester van het clair-obscur. Dit altaarstuk werd in 1607 geschilderd in opdracht van de adellijke oprichters van de Pio Monte della Misericordia, een liefdadigheidsinstelling die tot op de dag van vandaag actief is. Verhalen over dit schilderij, de geschiedenis van de Pio Monte della misericordia, de vreugde en het verdriet van de Napolitanen wisselen elkaar af tot een veelkleurig portret. Met een hoofdrol voor de stad Napels zelf. Script: Vincent Monnikendam. Een documentaire van Vincent Monnikendam.

Deze uitzending van het programma De Donderdag Documentaire met de titel Zielen van Napels is uitgezonden op donderdag 22 december door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee