Uitzending
De Donderdag Documentaire - Voor de zondvloed

Voor de zondvloed

De Donderdag Documentaire

17-2-2005

| 1171 x bekeken | 0 reacties
6
Tuvalu, een eilandstaatje van 25 vierkante kilometer in de Stille Oceaan, was tot voor kort het op twee na armste land van de wereld. Dat veranderde toen de regering in 1999 zijn internetnaam .tv aan een Amerikaanse firma verkocht. Voor 50 miljoen dollar. Tuvalu is ook in een ander opzicht uitzonderlijk: het heeft de twijfelachtige eer binnen twintig jaar als eerste land van de aardbodem te verdwijnen door de stijging van de zeespiegel. Het lijkt daarmee ons voorland te zijn. Sommige wetenschappers voorspelden dat ook ons land over enkele decennia overspoeld zal worden. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de 11.000 inwoners van de negen mini-eilandjes? In een tijd waarin zij meer geld hebben dan ooit zijn ze voor het eerst bezorgd over hun toekomst. Want wat blijft er over van de eigen cultuur. En bovenal: wat gebeurt er met een volk zonder land? Nadat Tuvalu in 1978 onafhankelijk was geworden van Engeland steunden de autoriteiten hun bewoners financieel door van alles te koop aan te bieden. Van hun beroemde postzegels tot telefoonlijnen. Na het innen van de 50 miljoen dollar voor de verkoop van .tv was dat niet meer nodig. Het eerste wat er met het geld werd gedaan was het asfalteren van negentien kilometer weg voor de op petroleum lopende auto's. Het dagelijks leven op het eiland veranderde door de plotselinge rijkdom drastisch. Er verrezen supermarkten, videotheken en bingopaleizen. Hotelmanager Joe Maimoaga droomt van stromen toeristen, inclusief de orkaan-freaks en ramptoeristen die het eiland willen zien voordat het in de oceaan verdwijnt. Als het aan hem ligt opent hij op korte termijn een Kentucky Fried Chicken. Lise Talia, lerares Engels op de enige middelbare school, gelooft niet dat Tuvalu in de golven zal verdwijnen. Ze ijvert voor het behoud van hun cultuur. Volgens de oudere bewoners heeft het geld de mensen verhard en tot opportunisten gemaakt. Politici, tot dan toe als zeer respectabel beschouwd, lijken niet ongevoelig te zijn voor corruptie.

Deze uitzending van het programma De Donderdag Documentaire met de titel Voor de zondvloed is uitgezonden op donderdag 17 februari door de IKON.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee