Uitzending
De 5 W's - Rumoer in Vlissingen

Rumoer in Vlissingen

De 5 W's

9-5-2010

| 1194 x bekeken | 0 reacties
6
Jacques de Hond is medeauteur van het zojuist uitgekomen boek Joods Vlissingen, een roerige en bewogen geschiedenis. Samen met Cees Steutel en gemeentearchivaris Adri Meerman wil hij de historie van zijn Joodse plaatsgenoten tot leven brengen. Hun bewogen geschiedenis moet in de stad zichtbaar worden. Volgens de schrijvers keerde Vlissingen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal af van de Joodse ingezetenen, 'keek men de andere kant opí en werkte men zelfs ijverig mee toen zij werden geÔsoleerd, vernederd en weggevoerd. De meeste Joden overleefden de vernietigingskampen niet.

Nu, 65 jaar na dato, wil Vlissingen zich alsnog inspannen voor de nagedachtenis aan de Joodse gemeenschap. Een eerste stap is de aankoop door de gemeente van de eerste herdenkingsplaquette, die wordt geplaatst op de plek waar ooit een van de synagoges stond. Maar de schrijvers willen meer. Ze pleiten voor meer Joodse gedenktekens in Vlissingen en vinden dat de twee oude Joodse begraafplaatsen de status van cultuurmonument moeten krijgen. Volgens De Hond moet er tevens een onderzoek komen naar wat er precies gebeurde met het huisraad, de woonhuizen en winkelpanden en de andere bezittingen van de weggevoerde Joden. De 5Wís volgt hem in zijn vastberaden strijd.

Deze uitzending van het programma De 5 W's met de titel Rumoer in Vlissingen is uitgezonden op zondag 9 mei door Joodse Omroep. De presentatie was in handen van Deborah van der Starre en Naomi Italiaander.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee