Uitzending
College Tour - A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden

College Tour

20-12-2013

| 2970 x bekeken | 0 reacties
8
Drie jaar lang hield schrijver A.F.Th. van der Heijden alle publiciteit verre van zich. Op 23 mei, de derde sterfdag van zijn zoon Tonio, gaf hij in Amsterdam zijn eerste grote interview sinds hij zich drie jaar geleden van de buitenwereld afsloot. Bekijk de uitzending hieronder.

Over A.F.Th. van der Heijden
A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteert in 1978 met Een gondel in de Herengracht en is de auteur van een groot en breed opgezet oeuvre waarin twee grote romancycli de essentie vormen: De tandeloze tijd en Homo duplex.

Onontkoombaar
Zijn meest recente grote roman, Het schervengericht, wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs 2007. De jury prijst het als 'een onontkoombaar boek dat, geschreven in een prachtige stijl, de mens laat zien op het scherp van de snede.'

Mulisch
Bij De Bezige Bij verschijnt in 2007 zijn novelle MIM, een bijzondere uitgave ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Harry Mulisch. Het boek, dat jubelend werd ontvangen, vormt een climax van de nog onvoltooide romancyclus Homo Duplex, waarin hoofdpersoon Movo zich als een moderne Oedipus door de schimmige wereld van voetbalsupporters beweegt.

Tonio
Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.

Op 26 mei 2011, een jaar na het overlijden van Tonio, verschijnt de neerslag van die zoektocht: Tonio. Een requiemroman. Het boek vormt een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis. Het wordt bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NTR Docententrofee.

P.C. Hooft-prijs
In januari 2012 wordt het oeuvre van A.F.Th. van der Heijden bekroond met de Constantijn Huygens-prijs en in hetzelfde jaar wordt bekend dat A.F.Th. de P.C. Hooft-prijs krijgt toegekend voor zijn oeuvre.

Deze uitzending van het programma NOVA College Tour met de titel A.F.Th. van der Heijden is uitgezonden op vrijdag 24 mei door de VARA en NTR. Te gast was A.F.Th. van der Heijden. De presentatie was in handen van Twan Huys.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie