Uitzending
College Tour - Frank de Boer

Frank de Boer

College Tour

13-12-2013

| 2784 x bekeken | 0 reacties
9
Hij droeg maar liefst 71 keer de aanvoerdersband van het Nederlands Elftal, speelde 112 keer voor ditzelfde team, werd vijfmaal Nederlands kampioen, eenmaal Spaans kampioen, won de UEFA Cup, de Champions League, de Europese Supercup, de Wereldbeker en scoorde 78 officiële doelpunten. Deze imposante erelijst is louter uit zijn tijd als profvoetballer. Momenteel wordt deze lijst uitgebreid in zijn functie als leermeester. Op vrijdag 30 augustus om 14.30 uur is Frank de Boer te gast in de stoel naast Twan Huys. Samen met een selecte groep studenten zal hij de leermeester en voormalig profvoetballer bevragen in de Amsterdam ArenA.

Over Frank de Boer

Profvoetballer Frank wordt tien minuten na zijn tweelingbroer Ronald geboren in het Noord-Hollandse Hoorn. De twee groeien op in het dorpje Grootebeek en spelen de sterren van de hemel bij de plaatselijke voetbalclub VV De Zouaven. Op veertienjarige leeftijd worden de broers opgemerkt door Johan Cruijff, die ze persoonlijk naar de voetbalacademie van Ajax haalt. Enkele jaren later maakt hij zijn debuut in het eerste van Ajax, waarvan 1988 tot 1999 als profvoetballer speelt. Het sportieve hoogtepunt van de Boers voetbalcarrière is in het jaar 1995: in dit jaar wint hij met Ajax de landstitel, de Champions League, de Europese Supercup én de Wereldbeker. Tevens speelt hij 112 wedstrijden voor het Nederlands Elftal, waar hij onder andere aan de basis staat van het magistrale doelpunt wat Dennis Bergkamp tijdens het wereldkampioenschap van 1998 tegen Argentinië scoort. In 1998 besluiten de broers De Boer hun carrière in het buitenland voort te zetten. Ze spelen achtereenvolgens voor FC Barcelona (Spanje), de Glasgow Rangers (Schotland), Al-Rayyam (Qatar) en Al-Shamal (Qatar).

Leermeester

In 2006 hangt Frank zijn voetbalschoenen aan de wilgen en besluit hij zich te focussen op een carrière als trainer. Na het behalen van zijn trainersdiploma gaat hij aan de slag als jeugdtrainer bij de A1 van Ajax. Daarnaast bekleedt hij samen met Bert van Marwijk de functie van assistent-bondscoach bij het Nederlands Elftal.

Door het vertrek van Martin Jol, wordt De Boer eind 2010 aangesteld interim-hoofdtrainer van de hoofdmacht van Ajax, in zijn eerste wedstrijden is De Boer meteen succesvol door achtereenvolgens Vitesse en Feyenoord te verslaan. Enkele weken later wordt hem een contract voor drie en een half jaar aangeboden.

Tijdens de eerste periode van zijn aanstelling is he

t chaotisch binnen de club. Er is veel onenigheid binnen de bestuurlijke kringen van Ajax als de 'Fluwelen Revolutie' onder leiding van Johan Cruijff zich voltrekt. Ondanks het feit dat Frank de Boer midden in deze chaos moet opereren, blijft hij de onpartijdige pilaar en krijgt hij het voor elkaar om in een mum van tijd een solide team te bouwen dat kampioen wordt in 2011, 2012 én 2013. Tevens is Frank de Boer de laatste winnaar van de Rinus Michels Award.

Deze uitzending van het programma NOVA College Tour met de titel Frank de Boer is uitgezonden op vrijdag 6 september door de VARA en de NTR. De presentatie was in handen van Twan Huys.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee