Uitzending
Buitenhof - 9-9-2007

9-9-2007

Buitenhof

1474 x bekeken | 0 reacties
6
De rechtsstaat onder vuur?
Nederland telt naar schatting 2500 potentiële moslimactivisten. De roep om meer veiligheid en onorthodoxe maatregelen klinkt met de dag luider. In de strijd tegen het terrorisme kondigde minister Hirsch Ballin van Justitie donderdag een nieuwe wet aan die het mogelijk maakt Nederlandse staatsburgers hun paspoort af te nemen. In Buitenhof gaat hij in op de vraag of de terrorismewetgeving leidt tot het oprekken van de grenzen van de rechtstaat.

Polarisatie in de polder
Premier Balkenende is 'een leugenaar' en minister Vogelaar 'knettergek': zomaar twee recente uitspraken van politici over collega's. Dezelfde politici die burgers normen en waarden willen bijbrengen, maken elkaar uit voor rotte vis. De toon lijkt gezet en het politieke klimaat is verhard. Maar ook in het publieke debat is er weinig ruimte voor nuance en de maatschappelijke omgangsvormen verruwen navenant. Is de Nederlandse samenleving steeds verder aan het polariseren? Welke grenzen worden er overschreden, zijn er eigenlijk wel grenzen, en wat zijn de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die aan deze verharding ten grondslag liggen? Buitenhof nodigt in de serie Polarisatie in de polder wekelijks een gast uit die met de thermometer in de hand de temperatuur opneemt van ons land. Deze week René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Max Pam maakt zijn debuut als columnist van Buitenhof

Presentatie: Rob Trip.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 9 september door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Max Pam, Ernst Hirsch Ballin en René Boomkens. De presentatie was in handen van Rob Trip.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie