Uitzending
Andere Tijden - De onpeilbare kiezer

De onpeilbare kiezer

Andere Tijden

27-5-2010

| 1057 x bekeken | 0 reacties
9
Wie wordt op 9 juni het grootste: de VVD, de PvdA, of toch een andere partij? De peilingen schommelen. In 1986 wisten alle opinie peilers het zeker: de PvdA zou de grootste worden. Wat vonden de kiezers?

Met de verkiezingen van 9 juni voor de boeg draaien de opiniepeilers weer overuren. En wordt de kiezer weer overspoeld met talloze peilingen. Wie wordt de grootste? De VVD, de Pvda of toch het CDA?

De Tweede Kamerverkiezingen van 21 mei 1986 waren al net zo spannend. Met nog een week te gaan stonden de coalitiepartijen CDA en VVD op verlies in de peilingen. En wezen de grote marktonderzoeksbureaus van toen, NIPO, InterView en NSS, allen de PvdA aan als de grote winnaar van de komende verkiezingen.

Maar het liep allemaal anders. Het CDA werd de grote winnaar met 54 zetels en de coalitie van CDA VVD behield haar meerderheid. Lubbers 2 kon verder, totdat het kabinet alsnog in 1989 ten val kwam

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel De onpeilbare kiezer is uitgezonden op donderdag 27 mei door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie