Uitzending
Andere Tijden - Judo in Japan

Judo in Japan

Andere Tijden

31-8-2010

| 1350 x bekeken | 0 reacties
8
23 Oktober 1964, Tokio. Het is de laatste dag van de Olympische Spelen. Op het programma staat de finale van de open klasse bij het judo. Die sport is op aandrang van de Japanners toegevoegd aan de Spelen. Zij hebben het judo zo'n 80 jaar eerder tenslotte uitgevonden en zij zien het als onderdeel van hun cultuur. De gouden medaille, het kan niet anders, die zal voor Japan zijn. Helaas. Het is een Nederlander die ermee aan de haal gaat: Anton Geesink. Het judo zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.

Jigoro Kano, de Japanner die het judo ontwikkelde aan het einde van de 19de eeuw, begon al voor de toelating van judo te lobbyen bij de 5de Olympische Spelen in Stockholm. Het lukte in 1938, toen Tokio definitief werd aangewezen als kandidaat voor de 12de Olympische Spelen en judo als sport werd toegelaten. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en de 12de Olympische Spelen gaan niet door. Het judo moet wachten tot 1964. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel Japan voor de buis zit op de 23ste oktober van dat jaar. Het is al fantastisch dat zij de Spelen hebben georganiseerd en nu zullen ze gaan zien hoe hun topjudoka Akio Kaminaga de gouden medaille gaat halen in hun sport, het judo.
Andere Tijden kijkt met Anton Geesink en collega judoka's uit Nederland en Japan terug op die finale en wat er aan vooraf ging. Over stripheld Dick Bos en hoe Nederland na de Tweede Wereldoorlog een Japanse sport omarmde. Over judo als cultuur en judo als sport. En over hoe Japan de nederlaag verwerkte.

Presentatie: Hans Goedkoop.

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Judo in Japan is uitgezonden op dinsdag 31 augustus door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie