Uitzending
Altijd Wat - DNA op bestelling

DNA op bestelling

Altijd Wat

8-10-2010

| 1730 x bekeken | 0 reacties
6
Opiniemaker Bas Haring (hoogleraar Publiek Begrip van de Wetenschap) schuift aan bij Ghislaine Plag. Hij geeft zijn visie op de volgende reportages en onderwerpen:

Sinds tien jaar geleden de erfelijke code van de mens is ontcijferd, gaan de ontwikkelingen op DNA-gebied snel. Tegenwoordig kun je zelfs via internet kun je eigen genencode 'bestellen'. Maar willen we wel weten of we kans hebben op bijvoorbeeld Parkinson of Alzheimer? Verslaggeefster Miranda Grit neemt vrijdag de proef op de som en komt zo te weten welke ziektes zij mogelijk krijgt. En wat zijn de risico's van het manipuleren van menselijke genen, zoals inmiddels al gebeurt? De grafische column zet de gevaren op een rij.

Veiligheidsdeskundigen hebben sinds de aanslagen van 11 september 2001 zeker vijftig terroristische aanslagen van moslimextremisten in Europa voorkomen. Dat beweren terrorismedeskundigen Glenn Schoen (Ernst & Young) en hoogleraar Rob de Wijk (Universiteit Leiden) tenminste. Maar klopt dat aantal wel? De rubriek Feit of Fictie zoekt het uit.

Charlie Bee leeft het leven van een gewoon pubermeisje. Ze komt uit een gelukkig gezin, ze heeft veel vriendinnen en het gaat uitstekend op het gymnasium. Totdat een zware depressie toeslaat, die zelfs leidt tot een zelfmoordpoging. Charlie is nu zeventien jaar en net ontslagen uit de kliniek waarin ze was opgenomen. Ze schreef er het boek ''En Prozac is mijn paracetamol' over, waarin ze beschrijft hoe ze zich dood voelde en uiteindelijk het leven weer terugvond.

In de rubriek 'Zing, vecht, huil' de zoektocht van iemand naar de zin in zijn of haar leven: Wim Steman is homo en tuinder. Hij en zijn vriend Peter zijn actief lid van Gayfarmers: een groep boeren die vecht voor meer begrip voor homo's binnen de agrarische sector.

Presentatie: Ghislaine Plag.

Deze uitzending van het programma Altijd Wat met de titel DNA op bestelling is uitgezonden op vrijdag 8 oktober door de NCRV. Te gast waren Bas Haring, Glenn Schoen en Rob de Wijk. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie