Uitzending
Zomergasten - Ronald Plasterk

Ronald Plasterk

Zomergasten

27-7-2008

| 2358 x bekeken | 0 reacties
4
Ronald Plasterk (Den Haag, 1957) is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met zijn ouders en zusje groeide hij op in een wederopbouwwijk in Den Haag. Na de middelbare school studeerde hij economie (propedeuse) aan de Universiteit van Amsterdam en biologie in Leiden (doctoraal 1981). Plasterk promoveerde op genetisch onderzoek naar de platworm. De daaropvolgende jaren deed hij onderzoek in Amerika en aan het MRC Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. Daar werkte hij nauw samen met de beroemde Britse nobelprijswinnaar John E. Sulston.

Terug in Nederland werd Plasterk in 1987 leidinggevende in het Nederlands Kanker Instituut. Van 1993 tot 1997 was hij tevens bijzonder hoogleraar Moleculaire biologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en aansluitend hoogleraar Moleculaire Genetica aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. In 2000 werd hij benoemd tot directeur van het prestigieuze Hubrechtlaboratorium. Tevens werd hij dat jaar hoogleraar Ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht.

Naast zijn internationale wetenschappelijke activiteiten was Plasterk sinds zijn studententijd ook politiek actief voor de PvdA. In de periode 1982-84 maakte hij deel uit van de Leidse gemeenteraadsfractie. In 1995 begon hij met het schrijven van columns voor het tijdschrift Intermediair en later voor de Volkskrant. Zijn doorbraak voor het grote publiek kwam toen hij in 1999 columnist werd van het tv-programma Buitenhof.

Op 22 februari 2007 werd Plasterk voor de PvdA benoemd tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Balkenende IV. Daarmee kwam een abrupt einde aan zijn wetenschappelijke carrière en aan zijn horzelfunctie als columnist.

In zijn drie uur durende ideale televisie-avond mag de adoratie voor Joni Mitchell niet ontbreken, evenmin als zijn creatieve inspiratiebron: de Amerikaanse kunstenaar Chuck Close. Maar het wordt ook een avond over opoffering, politieke intriges en doorzettingsvermogen. Met onder meer de verslaafde gitaarvirtuoos Jimmy Rosenberg, fragmenten uit Yes Minister en de aangrijpende documentaire Operation Homecoming, over de oorlogservaringen van Amerikaanse soldaten in Afghanistan en Irak.

De keuzefilm van Ronald Plasterk is Betrayal (David Hugh Jones 1983), naar een toneelstuk van Harold Pinter, die in 1984 een Oscar-nominatie kreeg voor het script. Emmy (Julia Hodge) is getrouwd met Robert (Ben Kingsley) en heeft al jaren een buitenechtelijke affaire met diens beste vriend Jerry (Jeremy Irons). Joyce Roodnat schreef destijds (1984) in NRC over Betrayal: “[Regisseur] Jones verzekerde zich van de medewerking van drie topacteurs. Onvergetelijk geven zij de verraderlijke driehoek gestalte, zich bedienend van de super-de-luxe conversatie die Pinter bedacht, vol understatement, cynisme en koele distantie.”

Deze uitzending van het programma Zomergasten met de titel Ronald Plasterk is uitgezonden op zondag 27 juli door de VPRO. Te gast was Ronald Plasterk. De presentatie was in handen van Bas Heijne.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie