Uitzending
Zomergasten - Junkie XL

Junkie XL

Zomergasten

3-8-2008

| 2848 x bekeken | 0 reacties
7
Tom Holkenborg (Lichtenvoorde, 1967) alias Junkie XL is de tweede Zomergast. De componist, muziekproducer en remixer Junkie XL (XL staat voor ‘Expanding Limits’) heeft een internationale naam opgebouwd met zijn optredens en remixen en woont en werkt sinds 2003 in Los Angeles. Zes jaar geleden veroverde Junkie XL de wereld met zijn herinterpretatie van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Het wordt een wereldhit: platina in 24 landen. Holkenborg slaat daarna alle aanbiedingen om andere oldies te remixen af. Wel maakt hij remixen voor Coldplay (Talk), Britney Spears (And Then We Kiss) en Fat Boy Slim (Weapon of Choice).
Tom Holkenborg is geboren en opgegroeid in Lichtenvoorde, in de Achterhoek. Na de middelbare school meldt hij zich aan het Conservatorium in Leeuwarden. Die opleiding maakt hij niet af; hij stort zich helemaal in de praktijk van de muziek. Holkenborgs eerste serieuze band was Weekend at Waikiki, waarin hij gitaar speelde. Omdat hij zijn inbreng bij ‘Waikiki’ te gering vindt verlaat hij de groep. Hij richt zijn eigen band op: Mambo Jambo. Later speelt hij in de industrial band Nerve. Na botsingen met bandleden kiest hij ervoor om alleen verder te gaan. Holkenborg begint Junkie XL.

Samen met Patrick Tilon, alias ‘Rudeboy’ (bekend van de Urban Dance Squad) brengt hij in 1997 het eerste Junkie XL album uit: Saturday Teenage Kick, dat in binnen- en buitenland goed ontvangen wordt. Op het podium worden ze bijgestaan door een band. In 2000 komt de samenwerking tussen Holkenborg en Rudeboy tot een breuk: Rudeboy stapt op en Holkenborg gaat solo verder. De grote doorbraak van Junkie XL was de remix van het Elvis-nummer A Little Less Conversation in 2002, die werd gebruikt voor een Nike-commercial tijdens het WK voetbal in Japan en Korea.

Inmiddels werkt Junkie XL vanuit zijn studio in Venice (Los Angeles) met indrukwekkende energie aan nieuwe muziek – dit voorjaar kwam het vijfde Junkie XL-album uit: Booming Back at You – en remixen voor popiconen zoals Madonna. Zijn composities zijn te horen in reclamecampagnes van o.a. Nike, Heineken en Adidas. De videogame- en filmindustrie heeft hem inmiddels ook ontdekt als sound engineer: hij maakte de muziek voor o.a. het spel Need for Speed en de film The Matrix Reloaded (2003).

Naast deze activiteiten weet hij tijd te vinden om geregeld naar Nederland over te vliegen om als speciaal docent 'Composition & Musicdesign' aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten college te geven. Voor deze colleges komen studenten over uit heel Europa.

De Zomergastenavond van Junkie XL gaat over risicovol leven, zijn jeugd in de Achterhoek en over zijn sprong voorwaarts naar Los Angeles. Met fragmenten over complottheorieën in Loose Change, Baghwan, de muziek van Herman van Veen en Ennio Morricone en de culinaire ‘battle’ tussen topkoks in Las Vegas.

De keuzefilm van Junkie is XL is Eraserhead (David Lynch 1978). Eraserhead is een surrealistisch horrordrama over de toenemende ruis in de binnen- en buitenwereld van een jonge vader. Henry (John Nance) leeft in een grauwe, postapocalyptische omgeving die is doordrenkt met industrieel kabaal. Zijn wankele gemoedstoestand wordt gevaarlijk labiel als zijn vriendin hem achterlaat met hun constant krijsende, gemuteerde broedsel. Speelfilmdebutant David Lynch noemde zijn eersteling ‘een droom van duistere en verontrustende dingen’. (Cinema.nl)

Deze uitzending van het programma Zomergasten met de titel Junkie XL is uitgezonden op zondag 3 augustus door de VPRO. Te gast was Tom Holkenborg. De presentatie was in handen van Bas Heijne.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie