Uitzending
Wintergasten - Desmond Mpilo Tutu

Desmond Mpilo Tutu

Wintergasten

4-1-2008

| 3835 x bekeken | 0 reacties
6
Desmond Mpilo Tutu (1931) is de eerste zwarte Anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad (Zuid-Afrika) die in de jaren tachtig wereldberoemd werd vanwege zijn strijd tegen apartheid. In 1984 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede. Aanvankelijk wilde Tutu arts worden, maar zijn ouders konden die studie niet betalen. Hij ging naar Pretoria Bantu Normal College, een pedagogische academie, en werd leraar. In 1962 vertrok hij naar Londen voor zijn bachelor en Master of Divinity aan King's College. In Engeland werd Tutu voor het eerst serieus geconfronteerd met politieke kwesties en ervoer hij hoe hij als zwarte man als gelijkwaardig werd behandeld. In 1986, werd Tutu benoemd tot aartsbisschop van Kaapstad. In de periode tussen de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 en de eerste democratische verkiezingen in 1994, speelde Tutu een prominente rol in de strijd tegen apartheid. Hij riep op tot economische sancties en liep vooraan in protestmarsen tegen het apartheidsregime. In 1995 werd de Waarheidscommissie aangesteld met Desmond Tutu als voorzitter. De commissie presenteerde in oktober 1998 haar rapport. Na zijn pensioen in 1996 en het voltooien van het rapport was Tutu twee jaar gastdocent in de Verenigde Staten. In 2000 keerde hij terug naar Zuid-Afrika en sindsdien is hij op allerlei gebieden actief.

Presentatie: Joris Luyendijk.

De presentatie was in handen van Joris Luyendijk. Deze uitzending van het programma Wintergasten met de titel Desmond Mpilo Tutu werd uitgezonden op vrijdag 4 januari.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • Wintergasten - Wintergasten na tien jaar terug met Janine Abbring

    Wintergasten na tien jaar terug met Janine Abbring

    27-12-2021

    VPRO Wintergasten keert na tien jaar weer terug op televisie. In de laatste dagen van 2022 praat Janine Abbring met haar gasten over hun favoriete televisiefragmenten. Waar Janine in VPRO Zomergasten bekende...
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten