Uitzending
Warzone - Soedan - Darfur

Soedan - Darfur

Warzone

21-10-2008

| 933 x bekeken | 0 reacties
7
StenniZ en So-Lo verzamelden bovendien keiharde getuigenverklaringen tegen de Soedanese president Omar al-Bashir. Ook een bandopname van een schokkend cockpitgesprek uit een van al-Bashir's bommenwerpers, aan de jongens toegespeeld door Amnesty International, is een van de bewijzen.

Deze zomer vroeg aanklager Luis-Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof om een arrestatiebevel tegen al-Bashir, wegens genocide en oorlogsmisdaden in Darfur. Al-Bashir ontkent de genocide. En stelt dat zijn land het Internationaal Strafhof niet erkent

Tijdens hun spannende “road and air movie” ontdekken StenniZ en So-Lo hoe president al-Bashir en diens rijke Arabische minderheid (20 procent) in Noord-Soedan de stammen van de straatarme zwarte bevolking in het zuiden tegen elkaar opzet en uitspeelt met als inzet de macht over de enorme voorraden olie en uranium in het zuiden.

Breekbare vrede
SPLA-rebellen uit Zuid-Soedan vertellen de Nederlandse rappers over de breekbare vrede, die zij met al-Bashir hebben getekend in ruil voor 50 procent van de olieopbrengsten. Ze voelen zich inmiddels bedrogen; ze krijgen wat geld, maar al-Bashir verzwijgt hoeveel olie hij oppompt en verkoopt aan zijn belangrijkste klant, de Chinese overheid. Bovendien misbruikt al-Bashir de wapenstilstand met het SPLA om zich “in alle rust” te concentreren op de strijd in Darfur.

Door een gehuurd vliegtuigje laten StenniZ en So-Lo zich droppen bij een vluchtelingenkamp met Darfuri in de Nuba Mountains, waar nooit eerder westerse journalisten zijn geweest. In het vluchtelingenkamp verzamelen StenniZ en So-Lo bewijzen tegen al-Bashir via getuigenverklaringen uit de eerste hand.

Deze uitzending van het programma Warzone met de titel Soedan - Darfur is uitgezonden op dinsdag 21 oktober.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee