Uitzending
Warzone - El Salvador

El Salvador

Warzone

2-12-2008

| 2340 x bekeken | 0 reacties
6
Alexandra en de 'abortusmeisjes'
In El Salvador is abortus, dankzij stevige politieke druk van de Katholieke Kerk, sinds het einde van de jaren negentig onder alle omstandigheden verboden. Artsen, die ongewenst zwangere meisjes of vrouwen helpen kunnen op forse gevangenisstraffen rekenen. Sterker, deze artsen gaan ook de cel in, wanneer zij ontdekken dat een van hun patiënten een (illegale) abortus heeft laten uitvoeren en ze geven dit niet bij de politie aan.

Vaak gaat er van alles fout bij een illegale abortus, waardoor de patiënte dringend de hulp van de eigen arts nodig heeft. Na het verlenen van de nodige medische zorg bellen de meeste artsen vervolgens braaf met de politie. En zo gebeurt het dat (verkrachte) meisjes van dertien of veertien jaar voor twintig tot dertig jaar in de gevangenis belanden, hun leven verwoest, vaak seksueel misbruikt en daarna ook nog eens verraden door hun eigen huisarts!

Voor LLiNK Warzone komt de jonge filmmaakster Alexandra in contact met de ‘abortusmeisjes’ van El Salvador. Zij toont hun trieste lot aan de wereld.
Alexandra bezoekt niet alleen de gevangenissen in El Salvador, maar maakt de kijkers ook bekend met het belangrijke werk van de hierboven genoemde NGO’s, de armoede in het land en spreekt artsen in gewetensnood. Verder reist ze naar Honduras, om daar het spoor te volgen van en in contact te treden met de migrerende kinderen, die in de handen van de bordeelbazen terecht komen.

Abortus in El Salvador
Hoewel abortus altijd een illegale activiteit is geweest, bestrafte de wet tot 4 april 1998 niet de therapeutische abortus en abortus als gevolg van verkrachting. Vanaf genoemde datum zijn echter alle gevallen van abortus strafbaar. Vrouwen en meisjes die abortus hebben laten uitvoeren worden strafrechtelijk vervolgd.
Artsen en ziekenhuizen zijn verplicht deze vrouwen bij de politie aan te geven als zij met complicaties ten gevolge van een abortus in het ziekenhuis belanden. Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames in verband met een problematische abortus is rond de 7.500 per jaar. Dit is de helft van wat ziekenhuizen registreerden vlak voor de invoering van de wet in april 1998! Vrouwen durven simpelweg niet meer naar het ziekenhuis. Doordat illegale abortussen van slechte kwaliteit zijn, raken veel vrouwen voor het leven gehandicapt of sterven zelfs.

Vrouwenorganisaties als Cemujer en MAM komen op voor de rechten van de abortusmeisjes. Zij pleiten voor meer toegang tot informatie en tot dienstverlening op het gebied van seksualiteit en zwangerschap. Ook beklemtonen zij dat de sociale veiligheid in arme wijken in El Salavador versterkt moet worden, zodat meisjes minder snel slachtoffer worden van seksueel geweld.

El Salvador
El Salvador is een van de armste landen in Midden-Amerika. Na de twaalfjarige burgeroorlog, die 75.000 levens kostte, werden in januari 1992 de vredesakkoorden ondertekend tussen de Salvadoraanse regering en de voormalige guerrilla-beweging, het FMLN. De oorlog heetf zijn sporen nagelaten. De sociaal-economische situatievan burgers laat nog steeds te wensen over. Het land kent nu het hoogste percentage emigranten van heel Latijns Amerika. Schattingen wijzen op 2.5 – 3.3 miljoen geëmigreerde Salvadoranen, waarvan 95 procent naar de VS en Canada zijn gegaan. Veel kinderen hebben hun ouders zien vertrekken en zwerven rond.

Alexandra Indaco
Alexandra Indaco (31) is van Nederlands/Italiaanse afkomst en woont nu in Amsterdam. Ze studeerde politieke wetenschappen (Universiteit van Buenos Aires), journalistiek en talen en culturen van Latijns-Amerika. Ze spreekt vloeiend Spaans en is beginnend filmmaakster. Met haar debuut ‘The White Elephant’, over een kolossaal leegstaand TBC-hospitaal, gekraakt door krottenwijkbewoners in Buenos Aires, won ze de Dick Scherpenzeel Prijs 2005. Samen met Rob Brouwer van Amnesty International maakte ze onlangs de korte documentaire ‘Een Heilig Beroep?’ over de rol van de oorlogsjournalist, naar aanleiding van de moord op de vier IKON-journalisten in El Salvador in 1982. Tijdens de opnamen van deze film bezocht Alexandra ook de gevangenis in El Salvador, waar zij ervoer onder welke omstandigheden de geďnterneerden, onder wie de gevangen ‘abortusmeisjes’ daar leven.

Deze uitzending van het programma Warzone met de titel El Salvador is uitgezonden op dinsdag 2 december.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie