Waakverlof
23-9-2008
| 1513 x bekeken | 0 reacties
Waakverlof moet in de wet. Nu zijn mensen die de laatste dagen bij hun stervende dierbare willen zijn afhankelijk van de goodwill van hun werkgever en dat moet veranderen. Dat zegt SP-parlementariër Agnes Kant in een reportage in deze aflevering van Soeterbeeck. Zij krijgt bijval van de studiogasten, FNV-beleidsmedewerker Linda Rigters. verpleeghuispastor Marinus van der Berg en Anita van Aarle, die ruim drie maanden voor haar stervende vader zorgde. Presentator van deze aflevering van Soeterbeeck is Pauline Kuijper.
Stervende dierbare
Mantelzorg is de zorg door naasten voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden. Waakverlof is het verlof dat je krijgt om te kunnen waken bij een stervend familielid. De praktijk is nu dat mensen vrije dagen opnemen en anderen zich ziek melden. In de wet is sinds 2001 sprake van betaald zorgverlof, maar dat duurt maximaal twee weken en is bedoeld voor mensen die directe zorgtaken verrichten. Bij waken draait het vooral om aanwezigheid.
Loondervingsverzekering
Rigters vindt dat er een verzekering moet komen voor langdurige mantelzorgers, waardoor zorgende en wakende mensen gegarandeerd blijven van inkomen. De FNV is al een tijdje bezig met een plan om betaald verlof bij mantelzorg en palliatieve zorg uit te breiden. Nu is dat beperkt tot twee weken, de werknemer houdt 70 procent van zijn inkomen. Het zou een loondervingsverzekering moet worden zoals die ook bestaat bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De vakbond wil de kosten verdelen over overheid, werknemer en werkgever. Voor de werknemer zou de premie neer komen op ongeveer een tientje in de maand.
Sterven vraagt tijd
Verpleeghuispastor Marinus van den Berg, ook te gast in de uitzending, is al jaren pleitbezorger van het waakverlof. Hij vindt dat het net zo vanzelfsprekend moet zijn als zwangerschapsverlof. “Waken is niet gemakkelijk voor de mensen. Sterven vraagt tijd. Niet alleen voor degene die gaat sterven, ook voor de mensen er om heen. Het is moeilijk zo niet onmogelijk om contact te hebben met de stervende. Daardoor voelen ze zich machteloos, ze moeten goed ondersteund worden want deze fase is van grote invloed op het rouwproces”, aldus Van den Berg die tientallen boeken schreef over rouw en rouwverwerking.
Deze uitzending van het programma Soeterbeeck met de titel Waakverlof is uitgezonden op dinsdag 23 september door de RKK. Te gast was Agnes Kant. De presentatie was in handen van Pauline Kuijper.