Verpleeghuis-personeel wil niet in eigen instelling liggen
20-9-2008
| 1621 x bekeken | 0 reacties
Bijna tweederde van het personeel van verpleeghuizen wil later niet in de eigen instelling worden opgenomen. Dat blijkt een onderzoek van Rondom 10 onder bijna vijfhonderd leden van de verpleegkundige vakbonden NU'91 en Unie Zorg en Welzijn. De resultaten worden zaterdagavond in een live debat op Nederland 2 bekendgemaakt.
Meer dan tachtig procent van het personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen vindt dat het geen goede zorg aan bewoners kan bieden. En bijna de helft van de thuiszorg-medewerkers vindt dat de eigen dienstverlening te kort schiet. Belangrijkste oorzaak: personeelstekort en geldgebrek.
De helft van de verpleegkundigen en verzorgenden overweegt een andere baan te nemen, uit onvrede met het huidige werk. Ondanks de kritiek die verpleegkundigen en verzorgenden op de eigen instellingen hebben, vindt meer dan zeventig procent dat de buitenwereld een te negatief beeld van de zorg heeft.
In verpleeg- en verzorgingshuizen woedt op dit moment een felle discussie of verwarde en agressieve demente mensen mogen worden vastgebonden (‘fixatie’). Op 21 september, Wereld Alzheimerdag, start een campagne om fixatie uit te bannen. Dat betekent: geen bedhekken en geen zg. ‘Zweedse banden’ (een riem waarbij de patiënt aan stoel of bed wordt gebonden) meer in verpleeg- en verzorgingshuizen.
Volgens de Rondom 10-steekproef wordt de ‘Zweedse Band’ in 55 procent van de verpleeghuizen gebruikt. En 93 procent van de verpleeghuizen plaatst hekken om het bed van de patiënt.
Zonder deze ‘fixatie’-hulpmiddelen denkt nog maar 17 procent van de werkers in de verpleeghuizen zijn werk prima te kunnen uitvoeren.
Weg met de Zweedse band!
In de derde aflevering van Rondom 10: Mag je agressieve of verwarde demente bejaarden vastbinden? Omwille van hun eigen veiligheid? Omdat de familie het wil? Of omdat je als verpleegkundige nog twaalf andere hulpbehoevende bejaarden in de gaten moet houden? In de zorgsector woedt een flinke discussie of vastbinden - fixatie - verboden moet worden. Ruim veertig procent van de verpleeghuisbewoners wordt weleens vastgebonden, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht. In Rondom 10 de resultaten van een eigen onderzoek naar de werkdruk van verpleegkundigen en verzorgden in verpleeg- en verzorgingshuizen.
Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Verpleeghuis-personeel wil niet in eigen instelling liggen is uitgezonden op zaterdag 20 september door de NCRV. De presentatie was in handen van Cees Grimbergen.