Uitzending
Rondom 10 - Te dik. Wie betaalt?

Te dik. Wie betaalt?

Rondom 10

27-9-2008

| 1060 x bekeken | 1 reacties
7
Een op de twee Nederlanders is te dik. En het aantal extreme dikkerds groeit. Dikke mensen kosten Nederland jaarlijks 3,5 miljard euro. Wie is er verantwoordelijk voor die kosten? Hierover gaat het live debat. Met onder anderen de 266 kilo wegende Eric Verberne, Richard Prins van Obesirent (levert meubilair voor grote maten) en specialist Ignace Jansen (brengt bij mensen met overgewicht maagbanden aan). De kosten zijn vooral door ziekten die veel-eters over zichzelf afroepen: diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker. En wat te denken van alle speciale voorzieningen voor dikke mensen: speciaal meubilair, speciale MRI-scans en aangepaste ambulances. Het lijkt redelijk om de mensen met overgewicht zelf te laten opdraaien voor al die kosten. Of moeten we solidair zijn met volslanke landgenoten die zich hebben laten volproppen door de voedingsindustrie en de vele verborgen verleiders in onze supermarkten? En dus maar meebetalen aan alle extra zorgkosten? Hebben mensen recht op ongezond leven? Verzekeringsmaatschappijen worstelen met de vraag of ongezond gedrag bestraft moet worden met hogere premies. Sommige vliegmaatschappijen brengen dikke mensen nu extra kosten in rekening. Is het raadzaam dat meer instanties dit voorbeeld volgen? Wie zich volpropt, moet maar opdraaien voor de consequenties?

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Te dik. Wie betaalt? is uitgezonden op zaterdag 27 september door de NCRV. Te gast was Eric Verberne. De presentatie was in handen van Cees Grimbergen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee