Dun, dunner, dunst
24-10-2009
| 3265 x bekeken | 0 reacties
In Rondom10: Hoe eetstoornissen tienduizenden meisjes en vrouwen in de greep houden. Het aantal patiënten stijgt niet, wel krijgen steeds meer jonge meisjes anorexia of boulimia. Een nieuw fenomeen is het ‘Adonis-complex’: jongens en mannen die met alle middelen slank en gespierd willen zijn.
Hoe bepalend zijn de graatmagere mannen en vrouwen op de catwalk voor de ontwikkeling van een eetstoornis? Volkskrant Magazine toonde vorige week beelden van ‘wandelende kapstokken‘ op modeshows in Milaan en Parijs. Moeten modejournalisten hun verantwoordelijkheid nemen en zulke foto’s niet meer plaatsen? Of speelt het algemene slank- en schoonheids-ideaal een grotere rol in het wanhopig dunner willen worden?
Deskundigen weten nog steeds niet waar eetstoornissen precies door ontstaan. Duidelijk is dat hulpverlening aan mensen met anorexia of boulimia ingewikkeld is en een kwestie van lange adem. De meisjes zitten zo gevangen in hun eigen wereld van afvallen en steeds minder wegen, dat niemand hen bereiken kan. Het aantal mensen dat de stoornis niet overleeft, is relatief groot. En overleven ze wel, dan kunnen de klachten tientallen jaren aanhouden.
In Rondom 10 een live-discussie met o.a. eetstoornis-patiënten, ouders en Glamour-hoofdredacteur Karin Swerink en internist Marcel van der Poel (schreef ingezonden brief in Volkskrant over catwalk-modellen).
Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Dun, dunner, dunst is uitgezonden op zaterdag 24 oktober door de NCRV. Te gast was Karin Swerink. De presentatie was in handen van Cees Grimbergen en Ghislaine Plag.