Afghanistan: Kunnen we nog weg?
13-2-2010
| 1283 x bekeken | 1 reacties
Vorig jaar leek het definitief: eind 2010 verlaten onze laatste jongens (en meiden) Afghanistan. Maar dan neemt de internationale druk toe, om toch vooral te blijven. Opnieuw is Den Haag in de greep van Uruzgan. Houden we woord en zijn onze jongens voor de kerst thuis? Of buigen we voor de pressie uit het buitenland? Immers: Het aanzien van Nederland staat op het spel.
De discussie wordt gevoerd op hoog niveau. Maar wat vinden de direct betrokkenen eigenlijk: de militairen, hun ouders en de Afghanen zelf? Want gaat het om een humanitaire missie, waar de levens van militairen en Afghanen van afhangen? Of draait het alleen nog om een coalitie die op springen staat?
Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Afghanistan: Kunnen we nog weg? is uitgezonden op zaterdag 13 februari door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
Reacties op deze uitzending
-
blikker7834
17-2-2010 18:46
Ik vind van al deze zaken rond de uitzending zo jammer dat we allleen maar praten over Er is afgesproken dat we weggaan. Ik vind het veel belangrijker dat de politiek uitzoekt wat we er nog kunnen doen. De strijd is daar niet ten einde. Dat lees en hoor je in veel berichten. Waarom doen we als Navo met nu eens vooral Europa niet een poging om de Taliban echt op de knieen te krijgen, door er veel meer soldaten naar toe te sturen. Het blijkt gewoon dat de Taliban eerst zodanig verslagen moet worden, dat ze op z'n minst gedwongen worden aan te geven dat ze willlen onderhandelen. Als die fase mijn inziens bereikt is, dan pas kan goed begonnen worden met de wederopbouw. zoals nu de regering aan het steggelen is, wordt door de Taliban alleen maar gebruikt. Wedden dat net voordat de regering een definitief besluit neemt er dodoen vallen bij de Nederlandsr soldaten.
En waarom laten we Amerika alles opknappen. Waar is Europa in zulk soort situaties. Wij als werelddeel laten ons ondersneeuwen door niet krachtig op te treden en als één Europa naar voren komen en niet als ieder land apart. Stel je eens voor dat alle staten in de VS net zo zouden handelen en naar buiten treden als de europese landen dat doen. Bovendien, Als je de strijd aangaat met een goddienstig gerelateeerde oorlog, dan is de strijd altijd lang en moeilijk, vooral als er armoede heerst en deze niet verbeterd wordt. Mijn inziens moeten we de strijd opvoeren en als er weer een verovering is op de Taliban de mensen alle ondersteuning geven die we kunnen geven. Vooral de eerste levensbehoeften gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen moet dan direct gegeven worden, zodat de bevrijde mensen direct de voordelen vernemen. Het kost zo wat, maar wat kost meer, een oorlog voeren die gewonnen wordt, kort van duur is en uiteindelijk resultaat oplevert, of een oorlog voeren die vanaf het begin onderbezet is, lang is en uiteindelijk door gebrek aan resultaat verloren wordt. We moeten de Taliban bang maken door overwicht, dan hoeven er ook aan hun zijde niet zoveel doden te vallen.
Wat vond ik van de uitzending begeleiding. Ik miste in deze uitzending ook weer een goed overzicht wat er nu werkerlijk gaande is in AFganistan. Daar bedoel ik mee. Waarom is er niet een keer een programma die mij precies weergeeft hoe het er voor staat in Afganistan. Dat kan best. neem de volgende parameters: heeft de Taliban nog evenveel invloed op de bevolking als toen we er naar toe gingen. Welke concrete vebeteringen zijn er behaald op het gebied van de economie, gezondheidszorg en onderwijs. Hoeveel miesjes volgen nu onderwijs. Hoe groot is hun invloed gebied nu in vergelijking tot voor de strijd. Zo zijn er nog veel meer zaken. Waarom zet ook de politiek dit niet af tegen de bevolkingsgrote in het gebied waar het om draait. Het lijkt erop dat niemand concreet zicht heeft welke resultaten zijn behaald of verloren. Ook jullie als journalisten dringen er niet op aan deze gegevens in concrete getallen en verslagen op te eisen. In zo'n discussieprogramma als rondom 10 had dat ook veel beter gemoeten. Je merkt gewoon, ook in uw uitzending dat er door mensen te ondeskundig en met te weinig echte kennis van zaken gepraat wordt. Natuurlijk, een militair heeft ervaren wat er speelt, maar ook hij heeft niet het totaaloverzicht. De politiek was aanwezig, maar ook zij hebben niet concreet aangegeven wat de resultaten daar zijn. Pas als jullie in programma's zoals Rondom 10 dat eerst heel duidelijk in beeld kunnen en deze resultaten als leidraad in uw programma wordt gebruikt, geef ik een veel hoger cijfer.
Een reactie stel ik best op prijs.
Met vriendelijke groet,
Marinus Regelink