Uitzending
Recht van Spreken - Johan Witteveen

Johan Witteveen

Recht van Spreken

16-7-2018

| 926 x bekeken | 1 reacties
7
Witteveen geldt als een briljant econoom met een bijzondere inslag. Hij mediteert dagelijks al meer dan tachtig jaar. Het mediteren is de grondslag van de soefileer, die Witteveen al zijn leven lang aanhangt.

Witteveens religieuze overtuiging heeft zijn leven gekleurd. Het mediteren hielp hem overeind te blijven in hectische periodes. Volgens Witteveen zouden meer politici moeten mediteren.

Witteveen, wiens dierbaren eind 2014 zijn geïdentificeerd, gaat niet naar de grote herdenking, in juli 2015. 'We hebben ze begraven, het is klaar nu.' Witteveen vindt alle aandacht voor de ramp 'een beetje overdreven'. 'Het was natuurlijk vreselijk, maar iedere dag gaan er mensen dood aan ongelukken. Daar staan we ook niet bij stil. De ramp was ook een soort ongeluk', aldus Witteveen.

Witteveen volgt, ondanks zijn hoge leeftijd, nog dagelijks de actuele politiek. Hij is kritisch over het straffe bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte.

Volgens Witteveen had het kabinet het tweede Deltaplan versneld moeten uitvoeren. Witteveen heeft Rutte zijn aanbevelingen persoonlijk verteld, maar Rutte was niet geïnteresseerd. Nog maandelijks ziet Johan Witteveen zijn nog levende collega's uit het kabinet De Jong (1967-1971). De oud-ministers Udink, Nelissen, Witteveen, staatssecretaris Grosheide en premier Piet de Jong lunchen maandelijks in kasteel 'De Wittenburg' in Wassenaar. Ze nemen dan de ouderdomskwalen én de actuele politiek door. In april 2017 vierden ze de honderdste verjaardag van De Jong.

Dit is een herhaling van 7 juli 2017.

De presentatie was in handen van Elles de Bruin. Deze uitzending van het programma Recht van Spreken met de titel Johan Witteveen werd uitgezonden op maandag 16 juli door MAX.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie