Uitzending
Profiel - Jos Gemmeke

Jos Gemmeke

Profiel

30-12-2011

| 1446 x bekeken | 0 reacties
9
Vorig jaar overleed Jos Gemmeke, min of meer in stilte. In KRO Profiel het ultieme portret van deze unieke verzetsheldin vol onthullingen. Voor het eerst spreken haar zoon, haar enige hartsvriendin, een goede vriend en de Britse piloot, die haar destijds dropte.

Jos Gemmeke kreeg als enige Nederlandse vrouw, naast Koningin Wilhelmina, de Militaire Willems Orde. Als 17-jarige stortte zij zich in 1940 in het verzet. Met microfoto’s van Duitse stellingen – verstopt in haar poederdoos en schoudervullingen – fietste ze dwars door de frontlinie. Ook sprong ze tijdens een Brits bombardement van een brug in een regen van kogels om het spionagemateriaal persoonlijk aan prins Bernhard in Brussel te overhandigen.

Op aanbeveling van de prins werd ze in Engeland opgeleid tot geheim agent en kreeg ze als codenaam Sphinx. Op eigen verzoek werd ze gedropt in Nederland met wapens, zenders en medicijnen.

Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Jos Gemmeke is uitgezonden op vrijdag 30 december door de KRO, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie