Uitzending
Profiel - Connie Palmen

Connie Palmen

Profiel

12-3-2008

| 3274 x bekeken | 0 reacties
7
Connie Palmen. Filosofe, neerlandica, essayist, mediafenomeen en best verkopende (roman)schrijfster van Nederland. In 1991 debuteerde ze - op 35 jarige leeftijd - met haar literaire roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en haar naam was gevestigd. Verguisd en bewonderd. Zes succesromans schreef ze, waaronder De Vriendschap, dat in 1995 bekroond werd met de AKO-literatuurprijs.

Zelf noemt ze haar werk autobiofictie. Het is waar, maar ook niet waar. Meestal komen de feiten uit haar eigen leven. Dat geeft haar boeken een extra dimensie: de vraag of het allemaal echt zo is gegaan. De gelijkenis tussen het levensverhaal van de schrijfster en dat van de hoofdpersonen is in haar eerste twee romans opvallend en wekt de indruk dat Connie Palmen haar eigen leven tot literatuur heeft gemaakt en daarmee voor het publiek een personage is geworden. Zo heeft Connie Palmen zichzelf gecreŽerd. Heeft ze een beeld geschapen van haar zelf of van iemand die op haar lijkt? Lopen ook in haar eigen leven fictie en werkelijkheid door elkaar heen? Volgens Palmen is er geen waarheid, maar bestaat de werkelijkheid uit interpretatie: ďIk laat eigenlijk nooit zien wie ik ben. Eigenlijk speel ik altijd een rol, behalve wanneer ik in gezelschap van intimi ben. Niemand gaat immers aan wie ik daadwerkelijk ben.Ē

In Profiel een onderzoek naar de waarheid van Connie Palmen. Haar moeder, broers, vrienden en leermeesters van vroeger schetsen een beeld van de ware Connie Palmen. De Connie Palmen die in 1955 geboren werd in het kloosterdorp Sint Odilienberg en die ervan droomde haar milieu te ontstijgen.

Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Connie Palmen is uitgezonden op woensdag 12 maart door de KRO, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee