Andries Knevel
25-9-2009
| 1996 x bekeken | 0 reacties
Televisiegesprekken zijn voor hem wedstrijden, “ en ik heb geen tijd om naar kletsverhalen te luisteren”, zei Knevel ooit zelf over zijn manier van interviewen. Met zijn priemende wijsvinger en popelende ondervragingstechniek gold Andries Knevel in lengte van jaren als de televisiemissionaris van het orthodoxe christendom, boegbeeld van bijbelvast geloof.
Maar ineens was er “Knevelgate”: verbijstering in christelijke kring over een verklaring die hij had ondertekend en waarin hij afstand had genomen van het klassieke scheppingsverhaal. Later zou hij zich omstandig excuseren voor de provocerende vorm van die televisie-actie. Maar inhoudelijk nam hij geen woord terug van zijn opvatting: de aarde is niet in zes dagen geschapen, weet Knevel.
In KRO Profiel schetst Fons de Poel het leven en de carrière van EO-boegbeeld Andries Knevel, vooral bekend van zijn programma “Het Elfde Uur”, inmiddels de langst lopende talkshow van de Nederlandse televisie. Knevel, geboren in Bussum, groeit weliswaar op in een christelijk gezin, maar wordt pas in zijn studietijd overtuigd en praktiserend christen. Hij studeert economie aan de VU als hij tijdens een van de collega’s ineens zijn grote geloofservaring beleeft: als door een bliksem getroffen beseft hij dat hij het leven op een andere manier zin moet geven.
Na een studie theologie wordt hij leraar godsdienst en maatschappijleer, om 35 jaar geleden in dienst te komen van de nog jonge Evangelische Omroep. Daar groeit hij uit tot de bijna spreekwoordelijke figuur die hij nu is. Dertien jaar lang was hij ook directeur bij de EO.
In KRO Profiel praten vrienden, collega’s en critici over Andries Knevel, EO’s voorhoedespeler die geleidelijk afstand nam van “het geloof als statische wereldbeschouwing”, een worsteling die hij zelf graag typeert als “een avontuur”, maar die hem niet in alle orthodoxe milieus in dank wordt afgenomen.
Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Andries Knevel is uitgezonden op vrijdag 25 september door de KRO, de IKON en Human.