Uitzending
Pauw - 7-12-2015

7-12-2015

Pauw

1900 x bekeken | 0 reacties
6
De schilderijen die criminelen in 2005 in het Westfries Museum gestolen hebben zijn opgedoken in Oekraïne. Waarschijnlijk heeft het voormalig hoofd van de Geheime Dienst met het verhandelen van de werken te maken, dat maakte Arthur Brand vandaag bekend. De kunstexpert deed onderzoek naar de verdwijning en ontdekte dat de collectie voor 50 miljoen wordt aangeboden. In Pauw is brand samen met museumdirecteur Ad Geerdink te gast. Geerdink wil de schilderijen zo snel mogelijk terug, maar beide heren vrezen dat ze elk moment diep in het criminele circuit kunnen verdwijnen.

Sollicitatieplicht, tegenprestaties en het verplicht volgen van een reïntegratiecursus? Weg ermee, zeggen steeds meer gemeenten. Zij denken dat werkzoekenden veel makkelijker een baan vinden als ze niet aan allerlei regeltjes moeten voldoen. In Pauw een debat over het leveren van een tegenprestatie voor bijstand met Merel de Bloeme, Michel Honders en Ingeborg Hoogveld. De Bloeme en Honders hebben slechte ervaring met de tegenpresentatie, maar volgens Hoogveld (raadslid voor Leefbaar Rotterdam) geeft de stad als enige gemeente het juiste voorbeeld door het strikte beleid uit te voeren. Bovendien staat de eis voor een tegenprestatie in de Participatiewet, die sinds dit jaar van kracht is.

Een bijzondere week voor Thomas Erdbrink. ‘Onze man in Teheran’ is even terug in Nederland voor een lunch met de koning, nadat zijn vrouw Newsha Tavakolian de Prins Claus Award ontving voor haar werk als fotograaf. Vanavond in Pauw spreekt hij over het land waarin hij al sinds 2002 werkt. Wordt Iran opener nu de internationale sancties binnenkort worden afgebouwd en hoe reageert de Iraanse regering op de opmars van IS?

Sacha de Boer vindt dat wij Nederlanders niet goed kunnen inschatten wat de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn. Daarom ging ze zeven jaar na haar eerste bezoek terug naar een Inuit-gemeenschap op de Noordpool, om vast te leggen wat dit voor de gemeenschap betekent. Niet alleen hebben de dorpelingen grote problemen bij de jacht, ook komen jagers regelmatig door de weersveranderingen in levensgevaarlijke stormen terecht. Twee jagers vonden de dood toen hun sneeuwscooter door het ijs zakte. In Pauw is de oud-journaallezer en fotografe te gast en laat ze zien hoe het leefgebied van de gemeenschap veranderde.

Schaatser Ted-Jan Bloemen is in de vorm van zijn leven. De Nederlander die sinds vorig jaar voor de Canadese schaatsploeg uitkomt, reed vorige maand het record van Sven Kramer op de 10 kilometer aan diggelen. Toch kwam er vrijdag slecht nieuws. Tijdens het inrijden raakte hij gewond aan zijn been, toen hij geraakt werd door het ijzer van een gevallen teamgenoot. Nu hij aan het herstellen is, spreekt hij vanavond met zijn coach Bart Schouten, bij Pauw over zijn ambities en steeds betere prestaties.

Leerlingen van ruim honderd middelbare scholen gaan de lessen van hun docenten beoordelen. Met de app moet de discussie op gang komen over hoe het beter kan. Als leerlingen meedenken zijn zij gemotiveerder, zo is de gedachte. De vraag van vandaag: Waar had het contact tussen leraren en scholieren beter gekund?

In deze uitzending van Pauw waren Sacha de Boer, Thomas Erdbrink, Bart Schouten en Ted-Jan Bloemen te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Pauw werd uitgezonden op maandag 7 december door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie